filteri close
Objavljeno: 19.03.2020. Image source: Pixabay/Shutterbug75
300x600

Naučnici su izneli svoje mišljenje, pročitajte...

U ishrani na ovim prostorima teško da može da se zamisli bez svinjetine, ali ona u poslednje vreme postaje nepopularna, jer razni ljudi savetuju da se izbegava.

Razlog tome je navodno višak masti koje sadrži ovo meso.

Ali, da li je svinjetina zaista štetna?

Pa, stručnjaci tvrde da to meso nije štetno, jer ne samo da sadrži proteine već i vitamin B, cink, selen, gvožđe, fosfor i kalijum. Ipak, kao najbolji izbor preporučuje se but, a važan je i način pripreme.

Praziluk je BLAGO od hrane! Nemojte bežati od njega

Mnogo se govorilo o visokom stepenu masnoće u svinjskom mesu što je prouzrokovalo strah ljudi da ga koriste u ishrani, ali stručnjaci su pokazali suprotno.

Svinjsko meso ne samo da sadrži proteine, vitamine i minerale već može biti manje zasićeno mastima i od pilećeg, tvrde stručnjaci.

Bogato proteinima i osnovnim aminokiselinama, meso svinje u većini slučajeva je pravi izvor cinka, vitamina B6 i B12, selena, fosfora, riboflavina, kao i gvožđa neophodnog organizmu u borbi protiv anemije.

Ne samo da je plavi patlidžan ukusan, nego je višestruko koristan po vaše zdravlje

Svinjsko meso je bogato i kalijumom koji igra veliku ulogu u zadržavanju vode u organizmu, održavanju normalnog krvnog pritiska i pravilnog srčanog ritma.

Naučnici tvrde da meso buta ima najmanju količinu masti i da je blagog ukusa te se zbog toga treba opredeljivati uglavnom za njega.

Peršun je mnogo više od običnog mirisnog začina

Osim odabira manje masnog komada, izuzetno je važno da se meso priprema na neki od "posnijih" načina - pečenje ili dinstanje sa manjom količinom masnoća i dosta povrća potpuno je prihvatljivo.