Praziluk je BLAGO od hrane! Nemojte bežati od njega
Ovo povrće ima brojne, višestruke blagodeti po organizam
Praziluk je dugo vremena kod nas imao žargonski loš prizvuk, kojim su snobovski "obeležavani" "došljaci sa sela u grad". Srećom, nove generacije i ne znaju za taj trend, što je dobro i za zdravlje.
Jer, prema rečima
nutricionista, praziluk je pravo pravcato blago koje bi trebalo što
češće imati na trpezi. Odličan je "borac" protiv
masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući
vlaknima normalizuje probavu.
Zeleni čaj ima brojne zdravstvene dobrobiti
Specifična kombinacija sastojaka visoke nutritivne vrednosti praziluk čine veoma važnim delom dobro izbalansirane ishrane, podsećaju stručnjaci.
Jedna od najvažnijih
sposobnost tog povrća je regulacija nivoa šećera u krvi. Za to su
najviše zaslužni vitamini C i B6, folna kiselina, gvožđe i mangan
kojih u tom povrću ima u izobilju.
Ne samo da je plavi patlidžan ukusan, nego je višestruko koristan po vaše zdravlje
Navedene visokovredne materije ne usporavaju apsorpciju šećera iz sistema organa za varenje. Na taj način utiču na normalizaciju metabolizma šećera, a time i njegovog nivoa u krvi.
Takođe, rezultati više istraživanja pokazali su da je redovan unos praziluka, naročito u svežem obliku, uticao na porast nivoa takozvanog dobrog holesterola, dok je loše masnoće u krvi prosto "proterivao".
Održavanje takvog
balansa u organizmu je od velike važnosti pri prevenciji pojave ili
napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. To
dalje smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca
i krvnih sudova.
Peršun je mnogo više od običnog mirisnog začina
Osobama koje pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk lekari često moraju ponovo da prilagođavaju prepisanu terapiju jer su sastojci tog povrća "oborili" krvni pritisak.
Praziluk je takođe odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je odlično za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma za zdrave kosti.
Osim toga, može
delovati i kao blag antiseptik i na taj način pomoći organizmu u
borbi sa infekcijama.
Tikvice bi trebalo da budu sastavni deo vaše ishrane. Razlozi su brojni
Iako čovek može imati brojne koristi od unosa praziluka, stručnjaci upozoravaju da osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese trebalo bi da ga izbegavaju i uz dozvolu lekara obazrivo koriste u pripremi salata i jela.
Nutricionisti su naglasili da su "krivci" supstance pod nazivom "oksalati" koje kada se u većim količinama unose u organizam kristališu i mogu izazvati probleme koji inače pogađaju te pacijente, a postoji opasnost i da blokiraju apsorpciju kalcijuma.