filteri close
Objavljeno: 17.03.2020. Image source: Pixabay/Ascyrafft Adnan
300x600

Ne bi bilo loše kada bi redovno bio deo ishrane

Napitak spravljen od osušenih zelenih listova čaja može da istopi masne naslage i ubrza proces mršanja, ali i smanji nivo holesterola, što je naročito važno u prevenciji dijabetesa i bolesti srca.

Reč je i o jakom antioksidantu, a stručnjaci daju prednost zelenom čaju u odnosu na crni čaj.

Treba naglasiti da je "čaj" u ovom slučaju napitak od biljke čaj (Camellia sinensis)

Ne samo da je plavi patlidžan ukusan, nego je višestruko koristan po vaše zdravlje

Rezultati raznih istraživanja potvrđuju da zeleni čaj može da da pomogne i u prevenciji dijabetesa, demencije i moždanog udara igra važnu ulogu.

Najviše pažnje privlači svrstavanje zelenog čaja među prirodne proizvode koji čuvaju organizam od bolesti srca.

Rezultati istraživanja koji su doneli ovakve zaključke imaju zamerku da su uglavnom izvođena na Istoku gde je zeleni čaj deo svakodnevne ishrane, kao i riba i soja.

Tikvice bi trebalo da budu sastavni deo vaše ishrane. Razlozi su brojni

Nutricionistkinja i predstavnica Američke asocijacije dijetetičara Ketrin Talmadž kaže da veruje u blagotvornost materija koje se nalaze i u zelenom, belom i crnom čaju.

Zeleni čaj ima važno antioksidantno dejstvo i brojne sastojke koji su korisni za održavanje dobrog zdravlja, ističu i predstavnici Američke asocijacije za bolesti srca.

Zaštitne, antioksidantne materije "love" slobodne radikale koji oštećuju DNK i dovode do razvoja brojnih bolesti, počev od raka, krvnih ugrušaka, ateroskleroze.

Peršun je mnogo više od običnog mirisnog začina

Zeleni čaj i njegovi ekstrakti potvrđeni su "terminatori" kada je reč o nataloženim masnoćama u telu. Aromatični napitak posebno je važan u borbi protiv lošeg holesterola, ali i masnoća nagomilanih u celom telu, što su dva istaknutija faktora rizika bolesti srca i dijabetesa.

Kada je reč o dodacima ishrani koji sadrže materije dobijene iz te biljke, lekari savetuju oprez i preporučuju čaj kao provereniji proizvod.

Osim toga, brojni sportisti i rekreativci preporučuju zeleni čaj posle treninga, jer kažu da ima jako dobro okrepljujuće i osvežavajuće dejstvo.