filteri close
Objavljeno: 13.03.2020. Image source: Pixabay/jacqueline macou
300x600

Brojne su prednosti i dobrobiti ovog povrća, koje bi trebalo da bude sastavni deo svake ishrane...

Plavi patlidžan je vrlo ukusan i vrlo raznovrstan. Može se spremati na brojne načine, može da bude dodatak mnogim jelima, sprema se svakako, ali da li ste znali koliko je on zdrav i dobar u prevenciji i čuvanju zdravlja?

Moćni sastojci koji se nalaze u kori i mesu plavog patlidžana veoma su korisni u borbi koju svakog dana vodimo za zdravlje. Rezultati istraživanja potvrđuju da nema sumnje da je reč o povrću koje bi trebalo da je što češće u našim tanjirima.

Pravo bogatstvo u obliku mnoštva vlakana i nikako zanemarljive količine vitamina B1 i B6, kao i kalijuma nalazi se u plavom patlidžanu.

Znamo svi da je povrće dobro za zdravlje, ali lisnati "zeleniš" je posebno dobar protiv dijabetesa tipa 2

Odličan je izvor i bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, niacina i folne kiseline.

Sve pomenute visokovredne materije i mnoge druge kojih u tamnoplavim plodovima ima u manjim količinama plavi patlidžan svrstavaju među povrće koje bi trebalo da se na trpezi nalazi što češće.

Nasunin, moćni antioksidant iz kore patlidžana, veoma je efikasan u sprečavanju oksidativne degeneracije lipida. Upravo zbog toga patlidžan je veoma uspešan u borbi protiv holesterola, što je potvrđeno rezultatima više naučnih studija i istraživanja.

Ovo su najbolji napici za prirodno jačanje imuniteta

Ipak, naučnici se još ne usuđuju da sam ekstrakt pomenute supstance koriste u iste svrhe jer se u nekoliko istraživanja pokazao kao neadekvatan. Najavljena su nova ispitivanja koja bi trebalo da reše tu nedoumicu.

Angiogeneza je fiziološki proces izgradnje novih krvnih sudova, ali i deo procesa rasta i zarastanja rana. Takođe, učestvuje u rastu malignih tumora i njihovom širenju po organizmu jer snabdeva ćelije raka kiseonikom i hranljivim materijama.

Rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci Odseka nutricionističkih nauka u Japanu pokazali su da je nasunin inhibitor angiogeneze i da bi mogao da bude od pomoći u prevenciji oboljenja u čijem napredovanju učestvuje angiogeneza.

Anticijanini kojih takođe ima u kori patlidžana imaju slično inhibitorno dejstvo, to jest sprečavaju rast nekih ćelija raka.

Ako imate ove simptome, možda preterujete sa unosom vlakana

Stručnjaci posebno naglašavaju da se ishrana bogata plavim patlidžanom savetuje za bolju kontrolu dijabetesa tipa 2. Odličan balans visokog sadržaja vlakana i slabo rastvorljivih ugljenih hidrata čini to povrće idealnim za regulaciju nivoa šećera u krvi.

Smatra se da plavi patlidžan potiče iz Indije gde je rastao kao divlja biljka, a da je prvi put u Kini gajen kao biljka čiji se plodovi koriste u ishrani.

Odličan trik u promociji zdrave hrane

U Evropi je postao veoma popularan tokom srednjeg veka. Do 18. veka i Italijani i Francuzi ovladali su uzgojem tog povrća. U Ameriku je stigao tek početkom 19. veka.

Povrh svega toga, plavi patlidžan važi za jak afrodizijak.

Eto, ako do sada niste imali naviku da ga koristite u ishrani, sada je jasno da bi trebalo.