Ako imate ove simptome, možda preterujete sa unosom vlakana
Iako su vlakna važan deo zdrave ishrane, konzumiranje previše vlakana može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme.
Ishrana bogata vlaknima neophodna je za održavanje zdravlja sistema za varenje. Takođe je povezana sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od srčanih problema, dijabetesa i gojaznosti .
Postoje dve osnovne vrste vlakana, rastvorljiva i nerastvorljiva, i obe su potrebne za zdravu i izbalansiranu ishranu.
Tri jasne smernice za ishranu kojom čuvate zdravlje
Rastvorljiva vlakna se razgrađuju u vodi koja se nalazi u probavnom sistemu i pomažu u održavanju mekane stolice i usporavanju procesa varenja.
Nerastvorljiva vlakna se uopšte ne razgrađuju jer prolaze kroz probavni sistem. Dodaju masu crevima i pomažu pri kretanju hrane.
Pored brojnih zdravstvenih prednosti, vlakna u ishrani mogu prouzrokovati i zdravstvene probleme ukoliko ih neumereno konzumirate.
Previše vlakana može izazvati nadimanje, stvaranje gasova ili opstipaciju (zatvor).
Ako vas muči osećaj nadutosti, poslušajte ove savete
Optimalna količina vlakana varira u zavisnosti od pola, starosti i zdravstvenog stanja osobe.
Preporučeni dnevni unos vlakana iznosi:
• 25 g za odrasle žene
• 38 g za odrasle muškarce
• manje vlakana nakon 50 godina (21g za žene, 30g za muškarce)
• više vlakana tokom trudnoće ili dojenja (najmanje 28g dnevno)
Najčešći simptomi konzumiranja previše vlakana su:
• nadimanje
• pojava gasova
• osećaj prejedenosti
• grčevi u stomaku
• zatvor ili dijareja
• dehidratacija
• loša apsorpcija ključnih hranljivih sastojaka
• gojenje ili gubitak težine
• mučnina
• blokada creva, u retkim slučajevima
Na koji način možete pomoći sebi?
Ukoliko unošenje prevelike količine vlakana izaziva navedene simptome, sebi možete olakšati ukoliko se pridržavate sledećih saveta:
• smanjite unos vlakana
• povećajte unos tečnosti
• vežbajte više
• izbegavajte hranu koja podstiče nadimanje, kao i žvakaće gume.