filteri close
Objavljeno: 11.03.2020. Image source: Foto:Pixabay/ulleo
300x600

Spanać, kupus, kelj, karfiol, brokoli...jako su dobri kada je u pitanju borba sa dijabetesom

Porcija i po zelenog lisnatog povrća dnevno može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 14 odsto, ustanovili su britanski naučnici.

Spanać, kupus, kelj, brokoli i karfiol su sjajni za borbu protiv dijabetesa, ali stručnjaci ističu da je neophodno unositi i ostalo voće i povrće da biste se zaštitili od drugih bolesti.

Dijeta bogata zelenim lisnatim povrćem može znatno da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Kada se udruže dijabetes i menopauza - dvostruki izazov za ženu

Analizirano je šest studija u vezi sa unosom voća i povrća i utvrđeno je da samo ishrana bogata spanaćem i kupusom ima značajan pozitivan efekat, kada je o tom oboljenju reč.

Porcija i po zelenog lisnatog povrća dnevno smanjuje rizik od obolevanja od dijabetsa tipa 2 za čak 14 odsto, navodi se u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu (British Medical Journal - BMJ).

Ipak, stručnjaci savetuju da se držite uobičajene preporuke o unosu od pet porcija voća i povrća dnevno i da "zeleniš" uklopite u to.

Studija stručnjaka obuhvata podatke o 220.000 odraslih osoba.

Šta treba da znate o insulinskoj rezistenciji

Otkrili su da unošenje većih količina voća i povrća, opšte uzevši, ne može da se poveže sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, ali su ustanovili da "postoji generalna tendencija u tom smeru".

Ipak, kada su analizirali podatke u vezi sa zelenim lisnatim povrćem koji su, osim spanaća i kupusa, uključivali i brokoli i karfiol, uticaj je bio znatno izraženiji.

Tim istraživača izračunao je da je dnevna doza od 106 grama, odnosno pomenuta porcija i po, dovoljna da se rizik od obolevanja smanji za 14 odsto. Uobičajen dnevna porcija "zeleniša" u Velikoj Britaniji iznosi oko 80 grama.

Ova hrana je pogodna za dijabetičare

Nije, međutim, jasno zašto zeleno lisnato povrće ima zaštitni efekat, ali jedan od razloga mogao bi da bude visok nivo antioksidanasa, kao što je vitamin C, dok se druga teorija odnosi na visok nivo magnezijuma.

Vođa istraživačkog tima, profesorka Melani Dejvis, koja se bavi isključivo problemima u vezi sa dijabetesom, ističe da je važno da ljudi poštuju preporuku o unosu pet porcija voća i povrća dnevno.

Profesorka Dejvis, ipak, naglašava da ljudi "vole vrlo određene poruke u vezi sa zdravljem".

"Znamo da je unos voća i povrća važan, ali ova studija sugeriše da je zeleno lisnato povrće posebno važno kad je reč o prevenciji dijabetesa", objašnjava britanska naučnica.

Njen tim sada planira da sprovede istraživanje među ljudima koji spadaju u viskorizičnu grupu, kako bi utvrdili da li će povećavanjem unosa povrća kao što su spanać i kelj uspeti da smanje opasnost da obole od dijabetesa.

Statistika ne laze – živećete duže ako promenite samo 5 životnih navika!

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je učešće voća i povrća u ishrani povećano, ali da i pored toga samo trećina muškaraca i žena unosi preporučenu količinu od pet porcija dnevno.

Profesor Džim Man sa Univerzita u Oragu na Novom Zelandu ističe da poruka o povećanju unosa voća i povrća ne sme da se izgubi "u obilju magičnih recepata", iako zeleno lisnato povrće svakako treba da čini bar jednu porciju od preporučenih pet.

"Mi već znamo da su dobrobiti od povrća dalekosežne, ali sada je prvi put sugerisana veza između zelenog lisnatog povrća i smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2", kaže dr Ijan Frejm, direktor istraživanja u organizaciji Dijbetes UK, a prenosi Bi-Bi-Si.

Ipak, dr Frejm upozorava da su dokazi ograničeni i oskudni i da je suviše rano da se baš zeleno lisnato povrće izoluje kao ono koje je dovoljno da se značajno smanji rizik od obolevanja.

"Bili bismo zabrinuti ako fokusiranje na jednu vrstu hrane ljude odvrati od toga da unose pet porcija raznovrsnog voća i povrća, koje utiče ne samo na smanjenje rizika od dijabetesa, već i od srčanih oboljenja, moždanog udara, nekih vrsta raka i, naravno, gojaznosti", zaključuje dr Frejm.

Organizacija Dijabetes UK trenutno finansira istraživanje o tome da li ugljeni hidrati koji lako fermentišu, a koji su pronađeni u šparglama, belom luku, cikoriji i jerusalimskim artičokama, mogu da doprinesu smanjenju telesne težine i prevenciji dijabetesa tipa 2.