filteri close
Objavljeno: 15.02.2020. Image source: HansMartinPaul/Pixabay
300x600

Iako se mnogo govori i piše o zdravoj ishrani, hranljivi sastojci nisu jedino merilo da biste određene namirnice uvrstili u svoj jelovnik, posebno ukoliko imate problem sa dijabetesom.

Pored sadržaja hranljivih sastojaka, glikemijski indeks hrane takođe vam može pomoći da donesete zdrav izbor. 

Glikemijski indeks određuje koliko brzo će hrana koju konzumirate podići šećer u krvi. 

Niskim glikemijskim indeksom smatra se 55 ili manje, dok je visok od 70 ili više.

Generalno, hrana sa nižim glikemijskim indeksom predstavlja bolji izbor za osobe sa dijabetesom.

I umereni gubitak težine može da dovede do remisije dijabetesa tipa 2

Ove grupe namirnica posebno se preporučuju za osobe sa dijabetesom:

1. Povrće bez skroba

To su, pre svega, tikvice, krastavac, zelena salata, špargla, brokoli, cvekla, šargarepa.

Ovo povrće zadovoljava glad i pojačava unos vitamina, minerala, vlakana i fitohemikalija.

Takođe ima malo kalorija i ugljenih hidrata, i posebno se preporučuje za ljude koji boluju od dijabetesa tipa 2.

2. Nezaslađeni nemasni jogurt 

Studije su pokazale 14% niži rizik od dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su svakodnevno konzumirali jogurt. 

Sa niskim GI, nezaslađeni jogurt obiluje zdravim probioticima, kalcijumom i proteinima.

Preporučuje se da uvek proverite sadržaj sa etikete na proizvodu jer neke vrste jogurta imaju veći sadržaj ugljenih hidrata od drugih, zbog dodataka kao što su arome sirupa, zaslađivača, dodaci povrća ili voća. 

Šta treba da znate o PREDIJABETESU

3. Paradajz

Bilo da ga konzumirate u sirovom ili kuvanom obliku, paradajz je pun likopena.

Ovo je moćna supstanca koja može smanjiti rizik od raka (posebno raka prostate), srčanih bolesti i degeneracije makule. 

Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da 200 grama sirovog paradajza svakog dana snižava krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

4. Borovnice i drugo bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato antioksidansima, vitaminom C i vlaknima i u ograničenim količinama pogodno je za osobe sa dijabetesom.

5. Narandže i grejp

Narandže i grejpfrut odličan su izvor vlakana.

Ipak, preporučuje se da ovo voće konzumirate u ograničenim količinama, i u celosti, a ne u obliku ceđenih sokova.

Istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da konzumiranje citrusa može umanjiti rizik od dijabetesa kod žena, ali konzumiranje voćnog soka može povećati ovaj rizik. 

Prosečna narandža ima glikemijski indeks 40, dok nezaslađeni sok od ceđene narandže ima glikemijski indeks 50 .  

Među svim citrusnim voćem, najniži glikemijski indeks – 25, ima grejpfrut. 

Konzumiranje prirodnih sokova ne spasava od dijabetesa, kaže nova naučna studija

6. Losos i druga riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, što može umanjiti rizik od bolesti srca.  

Takođe sadrži dosta vitamina D i selena, značajnih za zdravu kosu, kožu, nokte i kosti.

Pored lososa, visok nivo omega-3 masnih kiselina imaju haringe, sardine i skuša.

Riblje ulje je još jedan izvor omega-3 masnih kiselina.

Pitajte svog lekara pre uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani. 

7. Orašasti plodovi i semenke 

Orasi i lan sadrže magnezijum, vlakna i omega-3 masne kiseline.  

Orasi takođe sadrže alfa-linolensku kiselinu, esencijalnu masnu kiselinu, koja jača zdravlje srca i snižava holesterol. Bogati su vitamina E, folnom kiselinom, cinkom i proteinima. 

8. Mahunarke 

Pasulj je među najhranljivijim namirnicama u prirodi.

Sadrži veliku količinu vlakana i proteina, što ga čini odličnom opcijom za vegetarijance i vegane. Takođe je bogat esencijalnim mineralima, poput magnezijuma i kalijuma. 

Glikemijski indeks soje je 16, graška – 24, a leblebija oko 28. 

Kako dijabetes može izazvati bol u zglobovima?

9. Kelj i drugo lisnato zeleno povrće 

Kelj obezbeđuje više od 100 % preporučenog dnevnog unosa vitamina A i K. 

Takođe sadrži glukozinolate koji pomažu u neutralizaciji kancerogenih supstanci. 

10. Cele žitarice

Celovite žitarice su bogate antioksidansima i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima.

One pomažu u razgradnji masti i održavanju zdravlja sistema za varenje.

Celovite žitarice takođe održavaju nivo šećera u krvi stabilnim.