filteri close
Objavljeno: 10.10.2019. Image source: Pixabay/Steve Buissinne
300x600

Sokovi zaslađeni šećerom ili prirodno slatki voćni sokovi - dijabetes ne bira

Znamo da zaslađena pića nisu najzdravija, pogotovo ako se konzumiraju u većim količinama tokom dužeg vremena. Sada imamo još jednu potvrdu, pošto je Američkaasocijacija za dijabetes u novoj studiji pokazala da oni koji piju gazirana pića, sokove i druga zaslađena pića češće dobijaju dijabetes od onih koji ih ne konzumiraju.

Istraživači su analizirali podatke prikupljane tokom više od dve decenije na uzorku na više od 192.000 ljudi. Niko od učesnika nije imao dijabetes na početku istraživanja, a na kraju je skoro 12.000 njih razvilo bolest.

Nakon toga su obzir uzeti težina pojedinaca iz uzorka, kao i njihove prehrambene navike, pa su istraživači otkrili da oni koji su povećali konzumaciju zaslađenih pića za pola doze imaju 16 odsto više šanse da dobiju dijabetes tokom perioda od naredne četiri godine. A kada je uzorak počeo da konzumira veštački zaslađena pića, ta verovatnoća se povećala na 18 odsto.

„Iako se konzumiranje 100 odsto voćnih sokova do sada smatralo zdravom alternativom pićima koja su zaslađena šećerom zbog vitamina i minerala u njima, oni su u sebi imali istu količinu šećera i kalorija kao i pića zaslađena šećerom“, rekao je Jean-Philippe Drouin-Chartier, glavni autor studije koju je sprovela Škola javnog zdravlja Harvard T.H. u Bostonu.

Rezultati ove studije „podižu zabrinutost zbog negativnih zdravstvenih efekata slatkih pića, bez obzira da li se šećer u njima nalazi prirodno ili je kasnije dodat“, rekao je Drouin-Chartier.

Istraživači su se u studiji fokusirali na dijabetes tip 2, jer je to najčešća forma dijabatesa, koja je povezana sa starenjem i gojaznošću.

Studija je takođe pokazala da se rizik od dijabetesa smanjuje kada ljudi sokove i druga slatka pića zamene drugim vrstama osveženja, kao što su voda, kafa ili čaj. Oni su oktrili da je ta promena povezana sa smanjenjem rizika od ove bolesti za dva do 10 odsto.

Treba naglasiti da studija nije napravljena tako da dokaže kako izbor pića može direktno da utiče na razvoj dijabetesa.

Moguće je i da su dijetetska pića ili druga osveženja koja su veštački zaslađena povezana sa dijabetesom jer su se ljudi prebacivali na njih nakon što su razvili bolest ili su shvatili da će je dobiti, naglašeno je u studiji.

Ipak, ovi rezultati treba da služe kao podsetnik da čak i pića koja se smatraju zdravim – kao što je sok od pomorandže – mogu i dalje da dovedu do povećanog nivoa šećera u krvi i da doprinesu razvoju dijabetesa. To se dešava jer zdrava pića u sebi sadrže saharozu, koja se kasnije razbije na glukozu i to podiže glukozu u krvi.

Dakle, smanjivanje pića kao što su voćni sokovi može imati drastični pozitivni efekat u kontroli nivoa šećera u krvi.