filteri close
Objavljeno: 27.03.2020. Image source: Gesina Kunkel on Unsplash
300x600

I to one sasvim neočekivane...

Šta bi bile loše posledice gubitka težine? Nema ih uvek mnogo, ali zavisi od načina i količine izgubljene težine, neko će vam reći da su to gubitak fizičke snage, slabije raspoloženje ili drugi.

Naravno, to je neuporedivo sa brojnim drugim, dokazanim prednostima gubljenja težine, odnosno, opasnosti od gojaznosti, pogotovo posle srednjih godina.

Ali, potoji još jedna opasnost za one iz urbanih sredina o kojoj skoro niko ne razmišlja.

Gojazni muškarci su seksualno aktivniji, za žene važi suprotno?!

Naime, industrijski zagađivači talože se u masnom tkivu, a kada salo počne da se razlaže, dospevaju u krvotok. Potrebna su dopunska istraživanja kako bi se utvrdilo da li navedena šteta možda ne nadmašuje koristi za zdravlje od slabljenja.

Gubljenje telesne težine u dužem periodu može da dovede do ispuštanja u krv industrijskih zagađivača, upozorili su stručnjaci.

Te zagađujuće materije se dovode u vezu sa bolestima kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak, srčana oboljenja, reumatoidni artritis i paradentoza.

Hrana dobra za pritisak dobra je i za pamćenje

Industrijski zagađivači se obično talože u masnom tkivu, ali kad ono počne da se razlaže prilikom slabljenja, dospevaju u krvotok.

Ovo otkriće ne treba da dovodi u pitanje dogmu da je slabljenje uvek korisno, a gojenje uvek štetno kada su u pitanju morbidno gojazne osobe. Za one sa malim viškom kilograma, međutim...

Proučavajući koncentraciju sedam zagađujućih materija industrijskog porekla u krvi 1.099 osoba, tim naučnika utvrdio je da najveća koncentracija tih tzv. "postojanih organskih zagađivača" (POP) postoji u krvi ispitanika koji su u prethodnih deset godina najviše oslabili.

U brojne zdravstvene pogodnosti planine spada i - gubljenje kilograma

Koncentracija zagađivača u njihovoj krvi je znatno viša nego kod onih onih koji su održavali stabilnu težinu ili su se u tom periodu ugojili.

Tim ističe da je uzeo u obzir faktore kao što su godine, pol i rasa, da bi se objasnile razlike u koncentraciji polutanata u krvi, ali da su fluktuacije telesne mase ipak opstale kao statistički značajan faktor.

Najavljena su dopunska istraživanja kojima treba da se utvrdi da li navedena šteta od slabljenja možda ne nadmašuje koristi za zdravlje koje se njime ostvaruju.