filteri close
Objavljeno: 24.02.2020. Image source: Foto: Pixabay/amspdv
300x600

Utvrđeno je koja hrana usporava neurodegenerativne procese

Neminovni neuro degenerativni procesi mogu se usporiti pametnim izborom hrane, tvrde američki stručnjaci. Obilan unos svežeg voća i povrća, namirnica bogatih vlaknima, a izbegavanjem crvenog mesa, slatkiša, soli i masnoća štiti od demencije, potvrdili su rezultati istraživanja sprovedenog u SAD.

Ono smo što jedemo, izreka je poznata u mnogim jezicima sveta. Međutim, "Da li se sećate šta ste pojeli?", pitanje je na koje stručnjaci sve češće skreću pažnju. 

Sve je više dokaza koji sugerišu na to da izbor hrane koju jedemo može uticati na kognitivne sposobnosti pojedinca i demenciju.

Nije zgoreg ponavljati: jabuka dnevno je fantastična za zdravlje!

Analizom podataka prikupljenih tokom 11-godišnjeg istraživanja, stručnjaci su utvrdili da su najmanje opadanje mentalnih funkcija imale osobe koje su se hranile u skladu sa ishranom koja pogoduje regulisanju visokog krvnog pritiska.

Iako nema mnogo podataka o razlozima takvog dejstva manje masne hrane i namirnica bogatih vlaknima na mentalne sposobnosti čoveka, stručnjaci su uvereni da su rezultati pouzdani.

Istraživanje je sprovedeno na više od 3.000 ispitanika starih 65 godina i više kojima je dijagnostifikovan početni stadijum demencije, ali još nisu imali simptome.

Samo malo manje soli donosi ogromnu dobrobit po zdravlje

Jedan od dokaza je i činjenica da je hipertenzija, to jest povišen krvni pritisak, na spisku faktora rizika koji prethode razvoju demencije.

Istraživači sa univerziteta iz Jute tvrde da su osobe sa navedenim navikama u ishrani imale najbolje rezultate na testovima kojima je proveravana koncentracija, sposobnost pamćenja i umešnost pri rešavanju problema. 

Poseban način ishrane koji se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom uključuje svakodnevnu upotrebu najmanje tri porcije proizvoda od celog zrna, mlečni proizvodi sa manjim sadržajem mlečne masti, koštunjavo voće, semenke, dosta svežeg voća i povrća (najmanje osam porcija).

Takođe, preporučuje se izbegavanje crvenih mesa, a piletina i riba preporučena je u manjem obimu, dok slatkiše i masnoće treba izbegavati maksimalno.

U brojne zdravstvene pogodnosti planine spada i - gubljenje kilograma

Kada je u pitanju so, iako neki lekari ne preporučuju dnevni unos koji premašuje 1.500 miligrama, postoje stručnjaci koji smatraju da može da se toleriše količina i do jedne kafene kašičice, odnosno 2.400 miligrama dnevno.   

Iako ovi saveti deluju veoma poznato, rezultati studija poput ove sprovedene u američkoj saveznoj državi Juti, pružaju dodatne argumente nutricionistima i lekarima koji pacijentima inače preporučuju sličan način ishrane.

"Takve navike u ishrani su višestruko korisne, bez obzira na to da li osoba ima kardiovaskularno oboljenje ili ne. Za razliku od nekih dijeta, osnovna pravila za regulaciju povišenog pritiska putem ishrane je mnogo više zdravorazumska", objašnjavaju autori istraživanja.

Ako jurite "liniju", ne opsesirajte oko masti

Američki stručnjaci nisu precizno utvrdili koje komponente ovakvog načina ishrane najviše utiču na očuvanje mentalnih sposobnosti, kao ni koje kombinacije i količine namirnica, ali nisu zbog toga hteli da odugovlače sa obelodanjivanjem ovako revolucionarnih rezultata.

Suviše dokaza se "nagomilalo" da bismo čekali rezultate dodatnih istraživanja koji bi precizno definisali način ishrane, navode stručnjaci i ističu da ishrana preporučena srčanim bolesnicima bez sumnje štiti od demencije, tako da i grube smernice mogu, za sada, da budu dovoljno dobra dopuna terapiji dok lekari ne otkriju više detalja.