filteri close
Objavljeno: 17.02.2020. Image source: wirdefalks/Pixabay
300x600

Masti treba kontrolisati, ali one nisu ključne za našu težinu i gojaznost

Ako je ishrana uravnotežena i upotpunjena redovnim vežbanjem, unos masti nema presudan uticaj na uvećanje telesne mase, pokazalo je istraživanje.

Osobe koje sa godinama žele da očuvaju zdravu težinu ne bi trebalo da budu opsednute unosom masti, poručuje tim stručnjaka sa Instituta za metaboličku nauku pri bolnici u Kembridžu.

Procenat kalorija koje čovek dobija iz masti, za razliku od onog dobijenog iz proteina i ugljenih hidrata, nije ni od kakvog uticaja na kilograme koje će "nabaciti" u nastupajućim godinama, naveli su istraživači.

5 zdravih grickalica koje (uglavnom) ne goje

Nije od važnosti ni kakve su masnoće u pitanju - zdrave ili nezdrave, odnosno nezasićene ili zasićene. Važno je samo da ishrana bude uravnotežena i da se redovno upražnjava fizička aktivnost.

Istraživači su do ovakvog zaključka došli proučivši podatke iz velikog evropskog istraživanja o raku i ishrani, kojim je tokom 10 godina praćeno gotovo 90.000 ljudi iz šest zemalja EU.

Prosečan unos masnoća u ishrani ispitanika iznosio je između 31,5 i 36,5 procenata ukupnih kalorija. U proseku oni su dobijali po osminu kilograma godišnje. Analizom podataka o njihovoj ishrani utvrđeno je, međutim, da unos i vrsta masnoća nisu na to imali presudan uticaj.

Samo 500 kalorija manje dnevno za bolje raspoloženje

To, naravno, ne znači da ljudi treba da jedu masnu hranu koliko god žele, jer bi to svakako bilo štetno po zdravlje, već samo da ne bi trebalo da budu opsednuti tim faktorom ishrane, ističu lekari.

Preporučuje se  da unos masnoća treba da iznosi od 20 do 35 odsto ukupnih kalorija, a prednost pri tome treba dati masnoćama iz ribe, orašastih plodova i biljnih ulja.

Slušamo mnogo o dobrobiti semena lana, ali on za neke može biti opasan

Dobijanje kilograma se može efikasno sprečiti tokom godina ako se ograniči konzumiranje alkohola, kao i šećera dodatih hrani, ali i previše masti, jer oni povećavaju kalorijski unos ali imaju malu nutritivnu vrednost.

Treba, takođe, voditi računa da se vremenom ne povećavaju porcije hrane i da se redovno bude fizički aktivan.