filteri close
Objavljeno: 16.01.2020. Image source: Pixabay/alexdante
300x600

Pročitajte dobro i posavetujte se sa lekarom, ne bi trebalo svako da uzima seme lana

Čitali ste verovatno mnogo puta, pa i kod nas, koliko lan i seme lana mogu da budu dobri za zdravlje, ali sada nam sa Harvarda stiže upozorenje da seme lana može biti opasno za neke ljude.

Za većinu, seme lana je toliko dobro da ga neki zovu „super hranom“ (iako je to izmišljena kategorija), ali neki stručnjaci naveli su da za neke ljude, pogotovo za žene sa istorijom nekih vrsta kancera ili za one koje imaju povećan rizik od razvijanja tumora vezanih za hormone, ova hrana može biti opasna i trebalo bi da je izbegavaju.

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Seme lana u sebi sadrži fitoestrogene, biljne hemikalije koje u telu imitiraju estrogen. Ali, nisu svi fitoestrogeni isti. Postoje dve velike podele fitoestrogena: izoflavoni i lignani. Lignani se nalaze u porcijama vlakana i semenu lana.

Zbog aktivnosti koja liči na estrogensku u semenu lana, naučnici nisu sigurni da li su oni štetni u sprečavanju hormonskih kancera ili im možda pomažu. Jedan od tipova hormonskog kancera je rak dojke.

Ovo se dešava zato što se fitoestrogeni ponašaju kao estrogen i mogu da izazovu proizvodnju i/ili razlaganje estrogena u telu, a tako utiču i na nivo estrogena u krvotoku.

Fibromijalgija - bolest koja češće pogađa žene

Nasuprot tome, neki istraživači su pokazali da fitoestrogeni uopšte ne imitiraju estrogen. Oni umesto toga blokiraju estrogen i mogu da spreče transformaciju krvnih sudova u tumor.

Dakle, da li fitoestrogeni izazivaju rak ili ne?

Odgovor zavisi od vrste raka sa kojima imate posla.

Mnoge studije sprovedene su da bi se otkrilo da li fitoestrogeni uvećavaju ili smanjuju rizik od razvijanja raka dojke, materice i jajnika, pošto su ovi tipovi kancera uglavnom pomognuti estrogenom. Malo je frustrirajuće što su zaključci svih ovih studija bili inkonkluzivni, odnosno nisu dali konkretan odgovor.

Neki istraživači su utvrdili smanjeni rizik uz visok unos fitoestrogena, dok su drugi upozorili da za neke ljude rizik uzimanja ovih „lažnih“ estrogena može biti mnogo veći nego eventualne koristi.

Novo otkriće: kontraceptivne pilule utiču na veličinu hipotalamusa

A ko bi trebalo da izbegava seme lana?

- Ako vi ili vaši bližnji imate istoriju nekog od sledećih stanja, onda bi trebalo da svoju dozu omega-3 masnih kiselina tražite u, na primer, ribljem ulju.

- Žene koje imaju istoriju raka dojke, materice ili jajnika, a pogotovo estrogenski-receptivnog raka. Filoestrogeni mogu ne samo da imitiraju estrogen, već mogu da izazovu rast tkiva grudi kod zdravih žena, tako da se ne preporučuju ženama koje su preživele rak dojke.

- Dalje, žene sa genskim defektom BRCA1 ili BRCA2 (čita se „brka“). Žene sa ovim genskim defektom imaju čak do 80 odsto šanse da tokom života dobiju rak dojke i zato bi trebalo da izbegavaju fitoestrogene, uključujući i soju i seme lana.

- Žene koje imaju istoriju endometrioze ili sindrom policističnih jajnika. Sve ovo su stanja na koje utiču hormoni i zato se ne preporučuju fitoestrogeni.

- Zatim, žene koje uzimaju pilule za kontracepciju ili koje primaju bilo koju vrstu terapije zamene hormona. Obe ove stvari, pilule i HRT, sadrže estrogen, tako da fitoestrogeni mogu poremetiti ili pojačati efekte estrogena.

Problemi pred ciklus su mnogo jači od običnog PMS-a? Proverite, možda imate PMDP

- Trudne žene i žene koje doje. Ove žene ne bi trebalo da konzumiraju značajne količine semena lana redovno. Štaviše, u eksperimentima sa životinjama pokazalo se da seme lana i fitoestrogeni izazivaju abnormalnosti i povezivani su sa većom podložnošću raku kod mladunaca.

- Deca i odojčad. Fitoestrogeni se ne prepopručuju mladoj deci. Bolje koristite riblje ulje umesto lana.

- Adolescentkinje i žene ispod 30 godina starosti. Ove dve grupe mogu da jednu lan u ograničenim količinama (jednom do dvaput nedeljno), ali ne i svakog dana.