filteri close
Objavljeno: 21.02.2020. Image source: Pixabay/Rupert Kittinger-Sereinig
300x600

Istraživači su zaključili da je manji unos soli ravan prestanku pušenja po organizam

Korist za američko društvo, usled smanjenja unosa soli od samo tri grama dnevno, bila bi ravna onoj kao u slučaju da 50 odsto pušača SAD ostavi cigarete, tvrde stručnjaci.

Da ponovimo još jednom, kao i uvek kada su ovakva istraživanja u pitanju: društvo u Srbiji i okruženju i u SAD ne mogu da se porede po mnogo stvari, ali opet, iz SAD redovno dobijamo nekakve podatke koje možemo koristiti.

Možete sami da "korigujete" otprilike brojke i "prevedete" kako se ovi podaci odnose na vas.

Smanjenjem dnevnog unosa soli za samo tri grama u SAD bi moglo da se spreči do 66.000 moždanih udara, 99.000 infarkta i 92.000 smrtnih slučajeva godišnje, poručuju stručnjaci Univerziteta Kalifornije.

Ako jurite "liniju", ne opsesirajte oko masti

Korist za američko društvo, usled navedenog dnevnog smanjenja unosa soli u ljudski organizam, bi bila ravna onoj kao u slučaju da 50 odsto pušača SAD ostavi cigarete.

Takođe, znatno bi se smanjio procenat gojaznih, naglašavaju istraživači.

So doprinosi visokom krvnom pritisku i srčanim oboljenjima, a u Americi se koristi znatno više nego što je potrebno.

Utvrđeno je da 75 do 80 odsto unete soli dolazi iz prerađene hrane i da muškarci u SAD uobičajeno troše 10,4 grama soli dnevno, dok Amerkanke ishranom unesu 7,3 grama svakog dana.

Konačno! Srbija uskoro dobija savetovalište za alergije, celijakiju i druga oboljenja u ishrani

Stručnjaci upozoravaju da je potrošnja i dalje u porastu.

Čak bi i smanjenje unosa soli u ishrani Amerikanaca za svega jedan gram dnevno, sprečilo 11.000 do 23.000 moždanih udara, 18.000 do 35.000 srčanih udara i između 15.000 i 32.000 smrtnih slučajeva usled bilo kojih uzroka.

Žene bi imale najviše koristi od smanjenja soli u ishrani, napominju kalifornijski stručnjaci.

Prema rečima stručnjaka, čak i ako bi savezne vlasti SAD snosile sve troškove zamišljenjog programa za smanjenje soli u ishrani, na svaki uložen dolar bi im se vratilo između šest i 12 dolara, kroz smanjenje troškova za lečenje oboljenja u kojima so igra bitnu ulogu.

Postoji RAZLOG + da budete optimista, ali pazite na alkohol

Komentarišući ove nalaze, lekari ističu da je dobrobit od smanjenja unosa soli u tom istraživanju čak potcenjena, jer nije uzeto u obzir pozitivno dejstvo na zdravlje dece, kao ni smanjenje rizika od raka želuca, bubrežnih oboljenja, kongestivnog otkazivanja srca i osteoporoze.

Treba reći i da so vezuje vodu i tako doprinosi gojaznosti, a u isto vreme izaziva i žeđ.

Kod nas je so izražena u kulturi jedenja roštilja, brze hrane i grickalica.