filteri close
Objavljeno: 23.02.2020. Image source: Pixabay/S. Hermann & F. Richter
300x600

Stara narodna mudrost kaže: jabuka dnevno za zdrav život - i potpuno je tačna!

Jabuke su omiljena poslastica, začin, hrana, osveženje i zakuska mnogih, ne samo ljudi, već čitavog spektra životinja.

Što je i razumljivo: jabuke su ukusne, hranljive, pune tečnosti i vitamina. Ali, ne samo da su ukusne i da prijaju organizmu, već su i dobre za zdravlje.

Konzumiranje jedne jabuke dnevno moglo bi da ojača imuni sistem ljudi toliko da može da smanji mogućnost pojave upala koje se dovode u vezu sa viškom kilograma i dijabetesom, potvrdili su rezultati američkog istraživanja.

Žene, ovo su 3 promene koje nutricionisti preporučuju posle 50

Grupa naučnika sa Univerziteta u Ilinoisu utvrdila je da redovan unos svežih jabuka poboljšava stanje imunog sistema čoveka.

Radi se o svojstvu koje jabukama daju rastvorljiva vlakna prisutna u tom voću.

Američki stručnjaci smatraju da dnevno konzumiranje između 28 i 35 grama rastvorljivih vlakana, koliko ih ima u jednoj većoj jabuci, blagotvorno deluje na zdravlje.

Ta vlakna imaju antiinflamatorno dejstvo i mogu da omoguće bolje funkcionisanje imunološkog sistema, smanje mogućnost pojave upala koje se dovode u vezu sa viškom kilograma i dijabetesom, pa čak i da spreče pojavu raka debelog creva.

Anti-stres ishrana: 7 tajni svakodnevnog mira

Još u od davnina, pretečama lekara su bila poznata lekovita svojstva ovog voća. Jabuka sadrži i do 90 odsto vode u kojoj se nalazi veliki broj važnih materija koje su delimično rastvorene pa kroz želudac prolaze veoma brzo - za 15 do 30 minuta u zavisnosti od količine.

Međutim, ukoliko se jede sa drugom hranom to vreme se produžava na nekoliko sati pri čemu se smanjuje procenat iskorišćenosti korisnih sastojaka.

To znači da je jedna jabuka bolja po organizam od pite od jabuka ili štrudle ili lenje pite napravljenih od ovog voća.

ZAGAĐENJE VAZDUHA: ovih 6 namirnica mogu vam pomoći da ublažite štetne posledice

Jabuku od ostalog voća izdvaja i visok sadržaj pektina. Odličan je izvor vitamina A, B, C, važnih minerala i oligoelemenata.

Rastvorljiva vlakna prisutna su i u ovasu, ječmu, integralnim žitaricama, orasima, šargarepi, sočivu, agrumima, suvom voću, suvim šljivama, jabukama i jagodama.