filteri close
Objavljeno: 20.03.2020. Image source: Pixabay/cocoparisienne
300x600

Studija pokazuje da postoji veza između gojaznosti i učestalosti seksualnih aktivnosti...

Znamo mnogo o tome koliko je gojaznost štetna po zdravlje, na mnoge načine, ali najnovija studija, objavljenau Žurnalu seksualne medicine, donela je neke, za mnoge od nas, iznenađujuće rezultate.

Izdvojićemo tu da je gojaznost kod muškaraca povezana sa povećanim šansama za seksualnu aktivnost, dok za žene važi suprotno.

Studija je ispitivala odnose između telesne težine, fizičke aktivnosti i seksualnog ponašanja.

Težinu dece treba kontrolisati već od početka života

"Do sada je interesovanje za seks i seksualnost u zdravstvenim naukama predominantno bila fokuisirana na razne patologije i disfunkije, kao i na polno prenosive bolesti i infekcije. Sada počinjemo da uviđano da postoji broj salutogenih efekata (salutogeneza je reč koja se koristi da opiše novi pravac u istraživanju koje se bavi izvorom zdravlja u vezi sa telom, nasuprot uzrocima bolesti, odnosno patogenezom – prim. Medik) seksualnih aktivnosti, a postoje istraživanja koja pokazuju da su važna za mentalno i fizičko zdravlje", rekao je autor studije, hrvatski doktor Igor Grabovac sa Medicinskog univerziteta u Beču.

On je rekao da je to dovelo do zaključka da treba istražiti različite veze sa seksualnim aktivnostima u epidemiološkim studijama, koje će voditi dalja istraživanja.

"Pošto je gojaznost veliko zdravstveno pitanje u modernom svetu, hteli smo da ispitamo kako ova pitanja utiču na seksualnu aktivnost u reprezentativnom nacionalnom uzorku odraslih", rekao je dr Grabovac za PsyPost.

Doručkujte na vreme, čak i vikendom! Evo i zašto

Njegov tim je ispitivao podatke iz SAD, koji su uključivali 7.049 muškaraca i 7.005 žena koji su učestvovali u anketi Nacionalnog ispitivanja ishrane i zdravlja. Ovo istraživanje ispitival je nekoliko faktora, među kojima je i seksualno ponašanje, fizička aktivnost i vreme sedenja. Merila je indeks telesne mase ispitanika.

Istraživači su oktrili da je viši indeks telesne mase povezan sa višom verovatnoćom češće seksualne aktivnosti kod muškaraca koji su živeli sami. Kod žena, međutim, viši indeks telesne mase povezan je sa manjim šansama češće seksualne aktivnosti, pogotovo kod onih koji su živeli sa partnerom!

Istraživači su otkrili da žene (ali ne i muškarci) koje vode više hipodinamijski život (sa mnogo sedenja) prijavljuju manji broj seksualnih partnera.

Telo "prihvata sebe" oko godinu dana posle gubljenja kilograma

Treba ovde istaći jedan faktor: indeks telesne mase najčešće je indikator gojaznosti i više sala u telu, ali takođe on može da debelo preceni salo kod onih sa natprosečnom mišićnom masom, kao što su sportisti i bodibilderi.

"Primetili smo velike razlike među polovima, tako da su gojazni muškarci imali više šansi za seksualnu aktivnost. Osim toga, primetili smo da gojazni ljudi koji žive sami imaju manje šanse da imaju seksualnog partnera. Ovi rezultati ukazuju na moguća psihološka i kulturna pitanja koja okružuju gojaznost, i koja su poznata, ali su retko prisutna u velikim epidemiološkim studijama", rekao je dr Grabovac.

Kako gojaznost u trudnoći utiče na IQ i motoriku deteta

Na kraju, verovatno niko neće biti iznenađen otkrićem da je povećan nivo fizičke aktivnosti povezan sa češćom seksualnom aktivnošću kod muškaraca i žena koji su u braku ili koji žive sa svojim partnerima. Veća fizička aktivnost takođe je povezana sa više seksualnih partnera kod muškaraca.