filteri close
Objavljeno: 02.02.2020. Image source: Pexels/Pixabay
300x600

Najnovija istraživanja potvrđuju da je održavanje pravilnog rasporeda ishrane ključno za sprečavanje gojaznosti.

Mnogima je završetak naporne radne nedelje vreme za predah i odlična prilika (ili opravdanje) da odustanu od zadatog režima ishrane i dopuste sebi „sitna preterivanja ili preskakanja obroka”.

Nova studija, međutim, otkriva da je improvizovani raspored ishrane, koji obično dozvoljavamo sebi tokom vikenda, često povezan sa povećanjem indeksa telesne mase (BMI).

Koji su najčešći poremećaji ishrane i kako ih prepoznati?

Autori studije otkrili su da remećenje ustaljenog režima ishrane deluje slično kao promena vremenske zone, ostavljajući razorne i dugoročne posledice na organizam.

Israživanje je vršio tim naučnika sa Univerziteta u Barseloni, trajalo je od 2017. do 2019. godine, a rezultati su objavljeni u časopisu Nutrients.

Autori su analizirali podatke o 1 106 studenata i postdiplomaca između 18 i 25 godina, koji su izveštavali o sopstvenom režimu ishrane tokom vikenda za vreme školske godine.

Na osnovu odgovora učenika i merenja odgovarajućih parametara, autori su otkrili da oni sa ukupnim kašnjenjem konzumiranja obroka od 3,5 sata ili više - imaju veće vrednosti BMI.

Pokazalo se da je obrok koji je najviše „kasnio” u odnosu na uobičajni režim – doručak.

10 osnovnih načela intuitivne ishrane

64% učesnika doručkovalo je sat vremena kasnije, a 22% čak više od 2 sata kasnije vikendom, u odnosu na uspostavljeni režim.

Autori strudije ukazuju na značaj cirkadijalnog ritma, na čije remećenje utiču promene u ishrani, spavanju i slično.

Nauka tvrdi: Društvene mreže uzrokuju poremećaj ishrane kod adolescenata

Uspostavljanje i sleđenje rutine u ishrani i spavanju pomažu organizmu da pravilno funkcioniše i održava energetsku homeostazu.

Prema rečima istraživača - kada se hrana redovno unosi, cirkadijalni sat osigurava da metabolički putevi tela deluju na asimilaciju hranljivih sastojaka. 

Međutim, kada se hrana uzima u nepravilnim vremenskim intervalima, menjaju se i metaboličke funkcije tela, što kao jednu od posledica ima i - povećanje indeksa telesne mase i pojavu gojaznosti. 

Tri jasne smernice za ishranu kojom čuvate zdravlje