filteri close
Objavljeno: 12.10.2019. Image source: silviarita/Pixabay
300x600

Jedete li šta želite, kada želite i koliko želite? Postoje li namirnice koje ste sebi zabranili?Jedete li kad se osećate nervozno, ljuto, srećno, tužno, iako niste gladni?

Ako je tako, ako ste umorni od izgladnjivanja, pa zatim prejedanja, od prebrajanja kalorija i iscrpljujućeg bežanja od masti i ugljenih hidrata, ako ste među onima koji više puta dnevno staju na vagu kako bi saznali kako su, možda je vreme da razmislite o novom konceptu ishrane.

Intuitivno jedenje i anti-dijetalni pristupi ishrani sve su popularniji širom sveta. 

Intuitivno jedenje je način ishrane koji uključuje slušanje intuicije, instinkta, emocija i racionalnog pristupa u odnosu s hranom. 

Odrastajući, naučili smo mnoga pravila, započinjali razne dijete i time se udaljili od našeg unutarnjeg znanja.

Intuitivno jedenje nudi mnoge mentalne, emocionalne, telesne i spiritualne prednosti, počevši od većeg samopouzdanja, boljeg odnosa prema samom sebi, manje teskobe i depresije, sve do ređeg prejedanja usled emocionalne neispunjenosti, manje poremećaja u ishrani i boljeg zdravlja.

Ovo su osnovna načela intuitivne ishrane: 

  • Odbacite mentalitet osobe na dijeti.
  • Poštujte svoju glad.
  • Pomirite se s hranom.
  • Odbacite samoosuđivanje
  • Osetite kada ste siti.
  • Uživajte u hrani.
  • Savladajte emocije bez hrane.
  • Poštujte svoje telo.
  • Vežbajte
  • Poštujte svoje zdravlje uz pomoć nutricionizma. 

Intuitivno jedenje je potpuno fleksibilno, jer je zamišljeno kao niz smernica bez krutih pravila, kojima se, takođe, mora prići uz maksimalno poštovanje individualnosti svakog pojedinca. 

Za razliku od većine ostalih, rigoroznih dijeta, koje polaze od idee da vi ne znate šta i koliko jesti, intuitivna ishrana polazi od ideje da samo i jedino vi znate šta i koliko jesti, ali i da je u slučaju nedoumica najbolje zatražiti pomoć i mišljenje medicinskog stručnjaka, a ne svetski popularnih „brzih” i rigoroznih dijeta

Preuzimanje potpune odgovornosti za sopstvenu ishranu, izgled i zdravlje nije lak zadatak. 

Zbog toga je najbolja ideja raditi s profesionalcem koji razume vašu situaciju i može vam pomoći da izgradite poverenje u sebe. 

Uz razvijanje samopouzdanja, samosvesti, odbacivanje krutih okova dijeta je najvažniji korak ka slobodi u ishrani.

Ne možete ostvariti slobodu dok god se nadate gubitku kilograma, što utiče na vaš izbor namirnica.

Intuitivna ishrana promoviše neutralnost namirnica. Hrana je samo hrana i vi zaslužujete svu hranu koju volite, bez obzira radi li se o pirinču ili kolaču. Jedini način da ostvarite mir s hranom i rešite se opsesije, jeste da prihvatite svu hranu kao jednaku, kažu promoter intuitivne ishrane. 

Zapitajte se je li istina da je jedini način da budete zdrava, srećna i uspešna osoba – to da  izgubiti X kilograma. 

Možda je vreme da postanete opsednuti životom, njegovim kvalitetom, a ne - kalorijama.