filteri close
Objavljeno: 14.09.2022. Image source: Printscreen/TV Prva/Pixabay

banner-sidebar

Bebe treba da jedu tucanu papriku, a posle prvog rođendana i beli luk


Da li ljuto začinjena hrana može da škodi i da li deca smeju da je jedu, otkriva dr Vojislav Perišić, gastroentrolog.

Mnogi ljudi vole da jedu začinjenu hranu, a kako kaže dr Perišić kada konzumiramo ljutu i začinjenu hranu obogaćujemo telo antioksidansima koji su veoma bitni i koji između ostalog čuvaju i zdravlje pankreasa.

Sa druge strane, Perišić je za TV Prvu rekao da ljuta i prezačinjena hrana i te kako može da škodi, jer može da napravi problem sa jednjakom budući da povećava lučnu kiselinu koja se vraća u jednjak i pravi veliki problem.

"Čovek treba da ima dobru meru i da odluči šta će da izabere", rekao je Perišić.

Gostujući u emisiji "Jutro" Perišić je rekao da je naišao na podatak da "deca od osmog meseca treba da jedu tucanu sušenu pečenu papriku", jer ona nema efekat na želudačnu sluznicu, ali da povećava prirodni ukus hrane.

"Daj mu pomalo na vrh kašičice, da vidimo kako će dete da reaguje", a onda kako kaže, povećavate količinu.

Ovo ističe može da bude pravi način da privolite dete da jede kašičice koje su po prirodi bljutave bez začina, a poznato je da se do prvog detetovog rođendana ne preporučuje korišćenje soli i začina.

Kako ističe Perišić, pored tucane paprike, može da se doda i origano, ali i šafran.

"Od 8. do 12. meseca pravimo tranziciju od bebeće hrane bez soli do začinjene", kaže Perišić.

Od ostalih začina i ljutkastih ukusa je istakao da odrasli treba da konzumiraju sušeni tucani beli luk, origano i ren.

"Ulje, sirće i malo belog luka davati detetu posle ručka pomalo posle 12. meseca, jer će tako uslediti mikrocirkulatska poboljšanja u nosu i ždrelu", rekao je Perišić.

Izvor: Medik, B92, TV Prva