filteri close
Objavljeno: 19.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/silviarita

banner-sidebar

Zeleno povrće bi trebalo da jedete svaki dan ili minimum tri puta nedeljno. Sve vrste zelenog lisnatog povrća možete jesti presne, kao salatu ili smoothie.

Ovde spadaju blitva, spanać, raštan, brokoli, prokelj i kelj. Kupus bi takođe mogao da se nađe u ovom društvu, mada je mnogo zdravije jesti ga presnog, kao salatu ili, kao turšiju.Zelena salata takođe spada u zeleno povrće o kom govorimo, ali naravno, nju nikada ne kuvamo. 

Mnogima  lisnato povrće nije primamljivo u tanjiru ni kad je kuvano. Zato je najbolje naučiti pravilno, kratko kuvanje zelenog povrća i zavoleti ga, kao redovan deo ishrane. 

Zeleno povrće ima ogromnu količinu kalcijuma i predstavlja jedan od najsigurnijih izvora

ovog minerala za osobe koje ne konzumiraju mleko i mlečne proizvode.

Proces pripreme zelenog povrća za kuvanje: 

Prvo pripremite povrće za kuvanje. Zeleni delovi blitve, raštana i kelja se iseckaju na uže ili šire trake, a žilasti delovi listova se bacaju (mogu da se kuvaju, ali nisu previše ukusni, a i nemaju specijalnu hranljivu vrednost). 

Brokoli se iscepka na manje cvetove, a ako na njemu još ima listova, koji su veoma zdravi, i oni se iskidaju ili krupno iseckaju i tako pripreme za kuvanje. 

Glavice prokelja je najbolje preseći na polovine pre kuvanja. Listovi spanaća se kuvaju celi.

Razrešena dilema: Ovim redosledom se čisti kuća!

Proces kuvanja zelenog povrća.

Možete koristiti specijalnu posudu za kuvanje na pari. Ako nemate takvu posudu, sipajte vode u šerpu, tek da prekrije dno, pa stavite manju šerpu s povrćem preko, dodajte skoro zanemarljivu, minimalnu količinu soli i dobro poklopite. 

Kada voda proključa, kuvajte zeleno povrće poklopljeno, u nastaloj pari, veoma kratko: blitva i spanać 30 sekundi, raštan do 5 minuta, a brokoli, prokelj i kelj - oko 6 minuta.

Odmah izvadite povrće iz vrele šerpe na tanjir, kako biste trenutno prekinuli proces kuvanja. 

Možete u hladnim mesecima da na kratko iznesete tanjir sa vrelim zelenim povrćem na terasu, kako bi se što pre prohladilo.

Zeleno povrće je sjajno kada mu dodamo seckani beli luk, ili kad se prelije limunom i maslinovim uljem.

Smena godišnjih doba slabi imunitet!