filteri close
Objavljeno: 14.06.2022. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Možda ste primetili da ponekad nakon što pojedete sladoled imate simptome kao što su žgaravica, bol u grudima, vraćanje kiseline, problemi sa gutanjem, kašalj, bol u grlu, promuklost, povraćanje ili osećaj kao da vam je hrana zaglavljena u grlu. 

Normalno je da povremeno imate refluks kiseline ili gorušicu. Međutim, ako imate blagi refluks najmanje dva puta nedeljno ili umeren do teški refluks najmanje jednom nedeljno, to može ukazivati na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB).

Gorušica se može lečiti lekovima koji ili oblažu vaš stomak, smanjuju proizvodnju kiseline ili pomažu da se hrana brže kreće kroz digestivni trakt. Takođe se preporučuju određene promene u načinu života, kao što je jedenje manjih obroka, uzdizanje glave dok spavate, gubitak težine, izbegavanje uske odeće i prestanak pušenja.

Možda bi bilo od pomoći i da izbegavate hranu koja pogoršava simptome gorušice.

Zašto sladoled može pogoršati simptome gorušice?

Bilo koja vrsta mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti — uključujući mleko, sir i sladoled — može pogoršati simptome GERB-a.

Do toga dolazi zato što masnoj hrani treba duže da se svari, što znači da provode više vremena u vašem stomaku. Kao rezultat toga, vaš stomak proizvodi više kiseline. Masna hrana takođe može opustiti donji ezofagealni sfinkter, prsten mišića koji zatvara jednjak od želuca. Ovo omogućava da se višak kiseline pomeri prema gore iz želuca, gde može da zapali i iritira nezaštićena tkiva jednjaka.

11 tipova namirnica koje izazivaju gorušicu

Hladni mlečni proizvodi, poput sladoleda, mogu da imaju umrtvljujuće dejstvo na sfinkter. To mu omogućava da se opusti i kao rezultat toga mogu se pojaviti simptomi žgaravice. Ako je vaš sladoled začinjen čokoladom, mentom ili kafom, to bi moglo dodatno zakomplikovati stvari jer izaziva istu reakciju.