filteri close
Objavljeno: 04.01.2020. Image source: Pixabay/Robin Higgins
300x600

Neke su očekivane, neke nisu, a nekih nam je teško da se odreknemo...

Gorušica ume da bude umereno do jako neprijatna, a može da bude i simptom nekog ozbiljnijeg stanja. Do sada smo se bavili lečenjem, ali sada vam donosimo malu pomoć u tome kako da je ne izazivate.

Kratko podsećanje da je gorušica simptom vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, organ koji sprovodi hranu iz usta do želuca. Obično kiselina ne može da se vrati u jednjak jer postoji jednjački sfinkter. To je mišić koji ostaje zatvoren, a normalno se otvara samo kada gutate ili kada podrigujete.

Ponekad se, međutim, ovaj mišić opusti i želudačni sok se vrati u jednjak, što izaziva bol, osećaj kiseline i neprijatnosti. Postoje tipovi hrane ili pića koji poboljšavaju ovo stanje.

Ovo je spisak od 11 tipova hrane (i pića) koji (možda) izazivaju gorušicu.

Masna hrana

Hrana sa mnogo masti može izazvati gorušicu. Vodite računa da ovde ne govorimo samo o slanini umočenoj u majonez, čak i sasvim zdrava hrana kao što je avokado, sir ili orasi može izazvati gorušicu.

Nana ili njeni derivati

Često se misli da bombone kao što su pepermint ili spearmint olakšavaju digestivne probleme, ali postoje dokazi da oni mogu izazvati gorušicu, odnosno da su povezani sa problemima kiselinskog refluksa.

Gorušica: ima li razloga za brigu i kako da prirodno olakšate simptome

Sokovi citrusa

Pijenje sokova citrusa (limun, pomorandža, grejpfrut) može izazvati gorušicu. Iako nije još jasno kako tačno izazivaju gorušicu, treba naglasiti da se ovo odnosi na ljude koji od ranije imaju problema sa gorušicom.

Čokolada

Da, da. I nama je žao, ali čokolada je jedna od najosnovnijih namirnica koje mogu da izazovu gorušicu. Slično masnim hranama, čokolada može da opusti mišić između jednjaka i želuca i dozvoli vraćanje kiseline u grlo. Osim toga, svi znamo da čokolada sadrži „hormon sreće“ serotonin. Ali, on isto može da dovede do opuštanja mišića…

Ljuta hrana

Ovo je takođe jedan od poznatih izazivača gorušice, ovog puta zbog jedinjenja zvanog kapsaicin, koje može da uspori proces varenja. To znači da hrana ostaje u želucu duže, što je opet dodatni rizik za gorušicu.

Ako vas muči osećaj nadutosti, poslušajte ove savete

So

Prema nekim studijama, dodavanje soli u hranu povećava rizik od gorušice za čak 70 odsto. Druga opet studija kaže da ljudi koji jedu izuzetno slanu hranu bar tri puta nedeljno imaju 50 odsto veći rizik od dobijanja gorušice. Nije sasvim razjašnjeno zašto se to dešava.

Crni luk

Crni luk, pogotovo sirovi, uobičajeni je uzrok gorušice. Kao i druge namirnice na ovom spisku, crni luk može da opusti mišić, što može da dovede do vraćanja želudačnog soka u jednjak i gorušice.

Alkohol

Umereni do veliki unos alkohola izaziva gorušicu. Alkohol to radi na mnogo načina: tako što opušta jednjački sfinkter, dok, na primer, vino, pivo ili pelinkovac povećavaju nivo kiseline u želucu, što dovodi do izazivanja gorušice. Osim toga, alkohol direktno može da ugrozi spoljni sloj jednjaka, čime ga tokom vremena čini osetljivijim na stomačnu kiselinu.

Ako imate ove simptome, možda preterujete sa unosom vlakana

Kafa

Dobra vest je da ovo nije sasvim potvrđeno, već se dešava kod nekih ljudi. Opuštanje mišića ili kofein dovode do pojave gorušice, ali razne studije pokazuju različite rezultate, tako da konačna presuda što se tiče kafe nije doneta.

Gazirani sokovi i pića

Ovo nije tajna. Gazirani sokovi dovode do opuštanja jednjačkog sfinktera i povećanja stomačne kiseline. Zanimljivo je da gazirana pića i sokovi izazivaju noćnu gorušicu. Dakle, ako uveče pijete neki gazirani sok a uveče vas muči gorušica – moguće je da je baš taj sok uzrok.

Mleko

Ovo će iznenaditi mnoge, jer mnogi ublažavaju simptome gorušice mlekom. Ipak, punomasno mleko može izazvati gorušicu. Ovo najverovatnije ima veze sa količinom masti u punomasnom mleku. Ako vam ono izaziva gorušicu, najbolje je izbegavati ga.