filteri close
Objavljeno: 02.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company
300x600

Neki ljudi piju sok od kiselih krastavaca kao kućni lek za lečenje žgaravice ili refluksa kiseline, ali možda se pitate da li tu praksu podržava nauka.

Sok od kiselih krastavaca je tečnost koja krastavce pretvara u kisele, a zatim ih konzervira.

Uobičajeno sadrži vodu, so, sirće i kalcijum hlorid, kao i začine ili arome za određene vrste kiselih krastavaca poput sorti kopra, slatkog ili hleba i putera.

Efikasnost soka od kiselih krastavaca za žgaravicu

Gorušica je simptom refluksa kiseline i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), stanja u kojima se želučana kiselina vraća iz želuca natrag u vaš jednjak, suprotno načinu na koji bi trebalo da se kreće kroz vaš probavni sistem.

Može da se pogorša zbog mnogih stvari, poput različitih vrsta stresa, začinjene ili kisele hrane ili prejedanja.

Žgaravica ima osećaj gorućeg, ponekad zračećeg bola u grudima odmah iza grudne kosti. Često se pogoršava nakon jela ili pića, kao i kada legnete ravno na leđa ili stomak.

Gorušica: ima li razloga za brigu i kako da prirodno olakšate simptome

Čini se da je efikasnost pijenja soka od kiselih krastavaca za ublažavanje simptoma žgaravice subjektivna. Neki ljudi smatraju da je to korisno, dok drugi ne. Nijedno naučno istraživanje ne podržava upotrebu soka od kiselih krastavaca kao tretman za gorušicu.

Razmišljanje koje stoji iza njegove upotrebe u ove svrhe je da je sok od kiselog krasta koncentrovani izvor Lactobacillusa, zdrave probiotičke bakterije koja se nalazi u crevnom mikrobiomu i na koži krastavaca.

Smatra se da njegova konzumacija pomaže dodavanju postojećih dobrih bakterija u crevima, smirujući regurgitaciju kiseline kroz jednjak.

Međutim, većina komercijalno pripremljenih kiselih krastavaca je pasterizovana. To znači da su prošli postupak zasnovan na toploti da bi ubili potencijalno štetne bakterije pre nego što ih prodaju potrošačima. 

11 tipova namirnica koje izazivaju gorušicu

Proces pasterizacije,takođe, uklanja dobre bakterije, što znači da u većini sokova od kiselih krastavaca koji se nalazi na policama prodavnica verovatno nema aktivnih Lactobacillus.

Dalje, iako sirće u soku od kiselih krastavaca može imati dovoljno jak miris i ukus da nadvlada koliko primećujete gorušicu, ova dodatna kiselost u vašem digestivnom traktu može pogoršati simptome žgaravice.

Šta je sa ostalim bolestima?

Žgaravica je tehnički simptom drugih stanja, poput refluksa kiseline, GERB-a i lošeg varenja.

Iako svako od ovih stanja ima različite karakteristike, svi su povezani sa kiselinom stomaka koja se vraća nazad kroz vaš jednjak na način na koji to ne bi trebalo da dovodi do nelagodnosti.

Kao takav, sok od kiselih krastavaca verovatno neće pomoći u ublažavanju ovih drugih stanja. Nijedno istraživanje ne pokazuje da je konzumiranje soka od kiselih krastavaca ili drugih kiselina efikasan tretman za refluks kiseline, GERB ili probavne smetnje.

Bolje je da lečite ova stanja mnogim lekovima za koje je poznato da su pouzdaniji.

Efikasni kućni lekovi protiv gorušice 

Upotreba soka od kiselih krastavaca za ublažavanje simptoma žgaravice izgleda da je subjektivna, a iza toga nema stvarnih dokaza.

Evo nekoliko pouzdanijih kućnih lekova

• uzimanje antacidnih lekova bez recepta
• izbegavanje da odmah legnete da odmorite nakon obroka
• držanje glave malo uzdignute kada idete na spavanje noću
• smanjenje veličine obroka kako biste sprečili prejedanje i probavne smetnje
• nošenje široke odeće, posebno oko struka, kako ne bi podstaklo refluks kiseline
• pravite dijetetske modifikacije kako biste smanjili potrošnju karbonizacije i kisele hrane poput paradajza, agruma i sirćeta
• uzimanje drugih lekova koje može prepisati lekar

Ako imate stalne simptome gorušice i ne možete da ih rešite promenom načina života, bilo bi dobro da se obratite svom lekaru za dodatne smernice, posebno ako ste trudni.