filteri close
Objavljeno: 14.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Šećera u današnje vreme ima svuda, ali nije baš zdrav po telo

U kom trenutku osoba shvati da je zavisnik od šećera i kaže: "Dosta je bilo?"

Da li se ljudi zapitaju da li ne mogu bez njega?

Ovo pitanje istraživanja ljudske zavisnosti od šećera otvara vrata za razumevanje zašto se ovo dešava i da li je uopšte moguće da neko bude zavistan od šećera. Nekome je u tom trenutku možda postalo jasno da ne samo da je zavistan, nego prevazilazi svaku meru "normale".

Ako ne možete da prestanete da jedete  šećer, pokušajte bar da to budu zdravi slatkiši, koji će vašem organizmu obezbediti energiju. (Iskoristite kupon MEDIK za kupovinu sa 5 % popusta)

Istraživanje ove teme može potpuno promeniti pogled na život. Na primer, saznanje da kada se pojede šećer u mozgu se luči hormon DOPAMIN, poznat kao hormon sreće, i da mozak nagrađuje pojedinca zbog toga, stvarajući osećaj zadovoljstva.

Ljudski mozak funkcioniše poput kompjutera, zna samo za komande 0 i 1.

0 označava odsustvo dopamina,

1 označava prisustvo dopamina.

Mozak je zainteresovan samo za dopamin i stvari koje luče taj hormon. Ne interesuje ga da li je to stvarno dobro ili ne, što se može videti iz činjenice da iako neko zna da čokolada nije dobra, iz nekog razloga ne može da prestane da je jede.

Industrija hrane poznaje ovu tajnu i koristi šećer da manipuliše ljudima, stvarajući nekontrolisanu želju koja ih tera da se stalno vraćaju njihovim proizvodima. Šećer se stavlja svuda, čak i u stvari koje nisu slatkiši.

Još jedan primer su društvene mreže, koje momentalno luče dopamin u mozgu, a to je ono što mozak želi, bez obzira na to šta je stvarno dobro.

No, postoji rešenje. Da bi osoba prestala da jede slatkiše, mora da razume sve ovo i shvati ZAŠTO ne može da prestane da ih jede. Sada, kada se razume zašto se želi pojesti parče torte, mozak ne može tako lako da kontroliše osobu.

Ključ je u samokontroli i u razumevanju da mozak samo želi dopamin. Pomoću malih ciljeva i obaveza prema sebi, osoba može postići super moć.

Detoksikacija pomaže u resetovanju organizma od štetnih uticaja, uključujući i preveliku želju mozga za dopaminom. Ovo se može postići trodnevnim detoksiranjem ceđenim sokovima, što smanjuje receptore dopamina i potrebu za slatkim.

Redovno detoksiranje je ključno, jer pomaže da se mozak vrati u "normalu" i sprečava da receptori ponovo previše skoče. To je put ka zdravijem i ispunjenijem životu bez zavisnosti od šećera.