filteri close
Objavljeno: 10.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Gustavo Fring
300x600

Akne su stanje kože gde se pore blokiraju sebumom - što na kraju izaziva bubuljice na licu, grudima, čelu i ramenima. 

Iako akne nisu opasne po život, ove sitne tačke mogu ostaviti ožiljke na vašoj koži. Dobra vest je da različite opcije lečenja, poput dermalnih filera, mogu pomoći u eliminisanju ili smanjenju pojave ožiljaka od akni.

Dermalni fileri su supstance slične gelu koje se ubrizgavaju u vaše lice, nudeći koži glatkiji i puniji izgled. Razlažu i apsorbuju u vašem sistemu nakon injekcionog unosa, što je postupak koji može trajati oko sat vremena. U 2018., injekcije dermalnih filera bile su među najvišim minimalno invazivnim kozmetičkim procedurama.

Koliko su dermalni fileri sigurni za uklanjenje ožiljaka od akni?

Pošto akne različito utiču na ljude, i dalje je važno da razgovarate sa svojim dermatologom da biste utvrdili da li su fileri pogodno rešenje za vaše stanje. Savetuje se i da testirate kožu na alergije pre prve injekcije. Kao i kod mnogih medicinskih procedura, zabeleženi su neželjeni efekti. Oni uključuju krvarenje, otok, crvenilo, ožiljke, oštećenje kože i nekrozu.

Kada se podvrgnete proceduri, najbolje je koristiti usluge samo dobro obučenog doktora. Dermalni fileri nabavljeni na nesertifikovane načine, posebno na crnom tržištu, mogu biti lažni i kontaminirani nesterilnim supstancama, što može dovesti do ozbiljnijih neželjenih efekata kao što su slepilo i embolija. Štaviše, dermalni filer koji se pogrešno ubrizgava može ući u krvne sudove što dovodi do nepovratnih komplikacija, uključujući moždani udar

Vrste dermalnih filera

Postoje različite vrste dermalnih filera. Lekari svoje preporuke zasnivaju na nekoliko faktora: starost, tip kože i nameravani efekat. Na primer, hijaluronska kiselina, najčešći filer, najbolje deluje na omekšavanju finih bora i nabora i vraća koži punoću. Poli-L-mlečna kiselina, takođe, dobro deluje protiv starenja. 

Poli-L-mlečna kiselina ne daje rezultate odmah. Možda će biti potrebno više od tri meseca da se vide poboljšanja. Možda će vam biti potrebne i povremene korekcije nakon prve injekcijeo. Isto se može primeniti ako se odlučite za polimetil-metakrilatne mikrosfere (PMMA). Nedostatak PMMA-a je što može biti vidljiv ispod kože. Sve ove vrste dermalnih filera mogu pomoći u lečenju akni. Ovo se posebno odnosi na poli-L-mlečnu kiselinu, koja stimuliše funkciju proizvodnje kolagena u vašem telu, smanjujući pojavu ožiljaka od akni.

Hrana koja najviše prija vašem tipu kože