filteri close
Objavljeno: 09.09.2020. Image source: Pixabay/Mary Bettini Blank
300x600

Baš kao i dobro raspoloženje i opuštenost može da utiče na vas, tako i stres i napetost isto mogu

Zdravlje je ugroženo i kada vreme provodimo sa osobama koje su bile izložene stresu, upozoravaju nemački stručnjaci. Bez obzira na to da li je reč o partneru, prijatelju ili potpunom strancu, naše telo luči hormon kortizol.

Poput gripa, stres može da se prenese sa osobe na osobu, tvrde stručnjaci Plankovog instituta pri Univerzitetu u Drezdenu.

Studija koju su sproveli pokazala je da boravak u blizini osobe koja je pod stresom, bez obzira na to da li je reč o partneru, prijatelju ili potpunom strancu, može učiniti da naše telo luči hormon kortizol.

10 čvrstih pravila mentalno jakih ljudi, pročitajte, mogu vam pomoći

Za potrebe studije, neki učesnici su bili suočeni sa složenim mentalnim zadacima i intervjuima.

Ostali su prisustvovali testiranju i jedino je trebalo da ocenjuju uspešnost onih koji su na testu.

Samo pet odsto ispitanika ostali su mirni dok su rešavali testove, što je, na iznenađenje stručnjaka, teško padalo i onima koji su ih posmatrali i analizirali.

Hrana kao lek: Žitarice protiv tuge, spanać protiv apatije!

Čak 40 odsto onih koji su znali osobu koja je radila test prijavljivali su visok nivo stresa, dok je među onima koji se ne poznaju postotak uzbuđenih pao na 10 odsto.

Istraživači naglašavaju da je uzrujanost beležena kod "posmatrača" i kada nisu bili u prostoriji za testiranje, već su posmatrali kroz staklo ili gledali video-snimak testa.

"To znači da čak i televizijski program ljudi u nevolji može da prenese stres na gledaoce. Stres ima visok stepen zaraznosti", istakla je Veronika Engert, članica autorskog tima studije.

Znamo da sviranje instrumenata popravlja raspoloženje, ali ima i druge mentalne i FIZIČKE blagodeti

Istraživači posebno naglašavaju da povremena izloženost stresnim situacijama nije toliko štetna, ali da je hroničan stres poguban.

"Hormonski odgovor na stresnu situaciju ima evolutivnu svrhu. Kada ste u opasnosti, želite da vam telo odgovori povećanim nivoom kortizola", objasnila je dr Englert, istakavši da dug period povišenog hormona stresa nikako nije dobar.

Zbog toga stručnjaci Plankovog instituta upozoravaju na opasnost hronične izloženosti stresu koji prelazi sa kolega ili ukućana.