filteri close
Objavljeno: 07.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Veliki broj obolelih dovodi možda do vanrednih mera

Samo tri nedelje od početka drugog polugodišta, učenici osnovnih i srednjih škola bi mogli da imaju neočekivani kratki odmor. To je zbog visokog broja obolelih učenika i nastavnika od gripa i drugih respiratornih bolesti. Novi mali odmor bi trajao od 12. do 16. februara, sa povratkom u školske klupe 19. februara.

Prema informacijama koje su "Novosti" dobile od svojih izvora, jutros su direktori škola u Beogradu odgovarali na upit koji im je poslao predsednik opštinskih školskih odbora. U njemu je trebalo da se izjasne o mogućnosti da Sretenjski praznik traje celu narednu nedelju, broju učenika i nastavnika koji su trenutno na bolovanju, kao i o mogućnostima za nadoknadu propuštenih časova.

U prošloj nedelji zabeležen je rast broja pogođenih akutnim respiratornim infekcijama u glavnom gradu za gotovo 4.000 slučajeva. Najviše su pogođeni školarci i osobe radnog uzrasta.

Pojedine škole beleže do 12 nastavnika na bolovanju, a u pojedinim odeljenjima nedostaje i do deset učenika. U ovakvim okolnostima, organizacija redovne nastave postaje izuzetno izazovna, s obzirom na to da je teško pronaći zamenu za nastavnike na kratke staze.

Ovo nije prvi put da se škole suočavaju sa sličnim problemom; pre dve godine, zimski raspust je bio podeljen na dva dela, u januaru i februaru, sa produžetkom drugog dela za dva dana nakon Sretenja zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Prema školskom kalendaru, 15. i 16. februar već su predviđeni kao neradni dani, što znači da bi predloženi raspust započeo već od ponedeljka.