filteri close
Objavljeno: 12.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/stevepb
300x600

Dijeta "Pet kašika" odlična za one koji žele izgubiti težinu, ali se plaše drastičnih projena u ishrani. 

Ne ograničava vas vremenski i bilo bi korisno za vas da razvijete naviku takvog režima ishrane. Glavno pravilo ove dijete je jasan vremenski raspored  obroka i količine poslastica.

Zapravo, ovo je jedno od tumačenja ideje o frakcionoj ishrani. Takođe se zove ispaša, što se poredi sa prirodnim ponašanjem ptica i životinja - jedenje malih porcija i prilično često. Ova metoda je pogodna prvenstveno za one koji imaju prekomernu težinu zbog prejedanja i nemogućnost kontrole nad količinom hrane koju unose.

Jelo u malim dozama sa kratkim pauzama ima nekoliko prednosti. Prvo, nemate vremena da budete gladni; pomaže u obnavljanju normalne veličine zeludca, koji je proširen zbog velike količine hrane; normalizuje nivo šećera u krvi, ali i poboljšava apsorpciju hranljivih materija.

Dakle, nekoliko preporuka kako se  pridržavati  ishrane:

- količina  svakog obroka ne bi trebalo da prelazi pet kašika hrane;

- pauze između obroka ne smeju biti kraće od tri sata;

- čaj, kafa, obična voda - bez ograničenja;

- Vaš meni se može sastojati od bilo kog proizvoda isključujući ograničenja (gazirana pića i pića koja sadrže šećer, uključujući bilo kakve sokove, komercijalne soseve i marinade, kao i kisele krastavčiće i začinjenu hranu- jer stimulišu apetit, pržena hrana…)

- Preporučljivo je da se kuva na pari, griluje i izbegava hrana koja sadrzi u sebi zaprašku. Šta se može jesti u sirovom obliku, treba jesti sirovo;

- dozvoljeno je jesti pre spavanja, ali poštujući pravila.

7 najpopularnijih mitova o mršanju i dijetama

Naravno, postoji jedan problem problem, a to veličina kašike, Zbog toga mnogi obožavaoci ove dijete predlažu da se ovih "5 kašika" uzmu u obzir kao simbol kontrole, a da se orijentiše na težinu od 150-200 grama. Međutim, najvažnije je da ne računamo sve ove grame, već da naučimo jedemo manje i umereno.

Približni meni za dan:

8:00 - ovsena kaša sa jagodama i malo putera, kafa

11:00 - jedna banana ili  jabuka ili paradajz

14:00 -  bareno juneće meso ili grilovano belo meso

17:00 – salata od povrća sa lanenim ili maslinovim uljem

20:00 – paradajz i kriška sira

23:00 - čaša kefira

Ovo nije dijeta u pravom smislu reči, ovo je više stvaranje novih navika i stvaranje novog načina zivota. U zavisnosti od trajanja ovog načina ishrane, možete se osloboditi od 5 do 20 kg prekomerne težine. Naravno, prvo, konsultovati lekara.