filteri close
Objavljeno: 04.09.2024. Image source: Pixabay
300x600

Diklofen tablete, proizvođača Galenika, preventivno se povlače iz veledrogerija i apoteka u Crnoj Gori zbog sumnje na neispravan kvalitet leka, iako trenutno ne postoji bezbednosni rizik za pacijente koji ga uzimaju, saopštio je Institut za lekove i medicinska sredstva Crne Gore.

"GLK Pharma Podgorica, kao nosilac dozvole za promet leka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20x50mg, proizvođača Galenika Beograd, Srbija, u saradnji sa Institutom za lekove i medicinska sredstva, povlači predmetni lek sa tržišta. Povlačenje leka iz prometa vrši se iz preventivnih razloga, do nivoa veledrogerija i apoteka“, navodi se na sajtu Instituta, a prenosi podgorički portal CDM.

Dalje navode da se postupak povlačenja leka sprovodi na osnovu sumnje u neispravnost kvaliteta leka, sobzirom da je tokom redovnih ispitivanja stabilnosti koje sprovodi proizvođač dobijen rezultat van specifikacije za parametar nečistoće.

„Na osnovu dostupnih podataka trenutno ne postoji bezbednosni rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lek“, ističu.

Zdravstveni radnici u Crnoj Gori nisu Institutu prijavili sumnju na defekt kvaliteta leka Diklofen, gastrorezistentna tableta 20x50mg.

„Pacijentima u Crnoj Gori dostupni su lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu diklofenak, te stoga povlačenje predmetnog leka sa tržišta ne ugrožava redovno snabdevanje tržišta i dostupnost terapije. Korisnicima predmetnog leka se savetuje da se jave svom lekaru u vezi nastavka terapije“, saopštili su iz Instituta.

ALIMS: Moguća pojava anafilaktičkog šoka nakon primene ovog leka

Izvor: Nova.rs, Medik