filteri close
Objavljeno: 22.03.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Ovo je presek dana 

U Republici Srbiji su do 18 časova 22. marta 2020. godine registrovana ukupno 222 potvrđena slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 22. marta 2020. godine testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi korona virus.

Od 34 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 21 je hospitalizovano, ali bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, dok njih 13 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima. 

Do 18 časova 22. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Da podsetimo, danas je u Srbiji registrovan i drugi smrtni slučaj usled posledica zaraženosti koronavirusom.

Druga žrtva koronavirusa u Srbiji

Na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, epidemiolog dr Predrag Kon izvestio je da je od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata: devet u KC Vojvodine, 10 u KBC Niš, devet u KC Kraguejvac, 30 na Infektivnoj klinici, sedam na Klinici za pulmologiju u KCS i 32 u KBC „Drgaiša Mišović“.

Planira se da se 27 pacijenata prebaci na KBC Dragiša Mišović.

Dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da, u odnosu na broj registrovanih slučajeva, u Srbiji ima oko 2.000 potencijalnih rezervoara virusa.  

Ne zaboravite: Brojevi telefona koje možete pozvati ako sumnjate da imate simptome koronavirusa!

Promenjen režim zabrane kretanja

Zabrana kretanja za sve građane od danas je od 17 časova do 5 sati ujutru.

Kako prenosi RTS, napuštanje domova nakon 17 časova i pre pet časova ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa.

Građani će tokom trajanja zabrane kretanja, shodno odluci Vlade, moći da svoje kućne ljubimce izvedu u šetnju od 20 do 21 čas.

Građani mogu izvesti svoje ljubimce u šetnju u maksimalnom trajanju od dvadeset minuta i najviše dvesta metara od mesta svog prijavljenog prebivališta. Te šetnje se ne smeju obavljati u grupama. 

Promenjeno radno vreme prodavnica, apoteka i ograničena cena zaštitnih maski

Prodavnice imaju novo radno vreme, od sedam ujutru do 15 časova.

Promenjeno radno vreme prodavnica, duže čekanje - informišite se

Pojedine apoteke i manje trgovine završavaju svoj radni dan u 16 časova.

Zbog epidemije koronavirusa u Srbiji, zabranjen je rad svih kafića, restorana, tržnih centara (osim prehrambenih prodavnica i apoteka u okviru njih), a dozvoljen je rad i svima koji se bave dostavom hrane.

Vlada je na današnjoj sednici odredila i maksimalnu cenu zaštitne maske od 120 dinara po jednom komadu. 

Korona: preporuke za negu U KUĆNIM USLOVIMA koje svi treba da znamo

Promenjena dinamika izveštavanja

Doktorka Darija Kisić Tepavčević sa Institita za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ najavila je da će građani od sutra biti izveštavani o epidemiološkoj situaciji jednom dnevno, u 15 sati.

Izveštaj od 15 časova obuhvataće od sutra rezultate svih testiranja od 15 časova prethodnog dana do 15 časova tekućeg dana.

Telefon za razgovor sa ministrom zdravlja

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar svakoga dana u periodu od 19 do 21 časova razgovaraće sa građanima, putem telefona 011/3122618.

Svi građani koji imaju pitanja vezana za Covid-19 i aktuelnu epidemiološku situaciju, kao i sve aktivnosti države i Ministarstva zdravlja u cilju kontrole i sprečavanja širenja novog korona virusa u Srbiji, mogu direktno razgovarati sa ministrom Lončarom i dobiti potrebne informacije ili savete.

Poziv medicinarima iz dijaspore da pomognu u borbi protiv koronavirusa

Program „Tačka povratka”, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP), uputili su poziv slobodnim medicinskim radnicima i radnicama u inostranstvu da se prijave ukoliko su spremni da se, ako ustreba, privremeno vrate u zemlju i svojim znanjem, iskustvom i veštinama pomognu u borbi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji.

Koronavirus: UNICEF šalje važnu poruku roditeljima

Izvor: RTS, Medik