filteri close
Objavljeno: 06.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Nekim ljudima je najstrašniji deo započinjanja novog, zdravijeg načina ishrane ideja da se zauvek odreknu omiljenih slatkiša!

Ako ste ljubitelj kolača i slatkiša, ne očajavajte. Slatkiši mogu biti deo zdravog, celoživotnog načina ishrane. Ali za najmanju štetu i - ne zaboravite ovo - za puno uživanje, treba ih jesti umereno. To znači u malim količinama ili samo nekoliko puta nedeljno. 

Neki izbori slatkiša su bolji od drugih. Morate se upoznati sa posledicama pre nego što napravite izbor.

Previše odricanja može dovesti do preterivanja

Ali ako jedete previše šećera to može izazvati još veću žudnju. S druge strane, stalno samoodricanje može dovesti do sloma vaših dobrih namera i prejedanja slatkišima. Ako neprestano govorite sebi da nešto ne jedete povećaćete žudnju i samo ćete ući u krug beznađa. Kada pokleknete, poješćete mnogo više nego da ste odmah uzeli ograničenu količinu.

Kako ostati na pravom putu?

Nutricionisti preporučuju da se počastite nečim što nije 100% šećer, što može stvoriti više želje i potrudite se da ne pojedete više od 100 kalorija odjednom.

Slatko, a čuva zdravlje i menja šećer!

Jednom kada kažete da je u redu pojesti nešto slatko, nema krivice. Uživajte u svakom zalogaju i pravite pametne izbore.

4 načina da ostanete fokusirani i ne preterate sa slatkišima

Cilj je stvoriti svoj vlastiti, dugoročni obrazac ishrane. 

Četiri osnovne promene načina života, koje se grade pažljivo i tokom vremena, mogu vam omogućiti da u svoju ishranu povremeno uključite desert:

Smanjite veličinu porcije. Pogledajte da li vam tanjir liči na porciju iz restorana. Ako je tako, prepolovite sve na njemu. 

Jedite manje a češće. Ovo održava vaše probavne hormone uravnoteženim i nećete izgubiti kontrolu. Sa takvom ishranom normalno je da na svaka tri ili četiri sata osetite glad.

Jede vam se slatko? Vaše telo ima poruku za vas!

Jedite sporije. Prebrzo gutanje hrane ne dozvoljava da vaše telo pošalje signal da ste siti. Tada, jedini način da to saznate je da se osetite da ste se pretrpali hranom, a tada ste sigurno pojeli previše.

Vežbajte. Neki stručnjaci preporučuju da ako ne vežbate u teretani dnevno pređete oko 10.000 koraka. To je dobro za vaše zdravlje ne samo za liniju.

Ali šta ako uprkos najboljim namerama pokleknete i pojedete drugi komad torte ili čak celu kesu slatkiša?

Počnite ispočetka. Ne možete da to promenite, zato oprostite sebi i nastavite sa zdravim načinom života.