filteri close
Objavljeno: 14.07.2023. Image source: Pixabay
300x600

Ovo je važno znati u paklenim danima koji nam slede

U vreme paklenih vrelih dana, stručnjaci nas stalno podsećaju da treba da pijemo puno vode. Bitno je da budemo dobro hidrirani, ali lekari ovih dana skreću pažnju na česte greške koje ljudi prave kad su temperature jako visoke.

Te greške nazivaju "lažna hidratacija", a doktorka Svetlana Vučetić, specijalista neurologije, je objasnila o čemu se tu radi.

"Bez obzira koliko deluje primamljivo, treba da imamo na umu da je koža naš najveći organ. Ono što moramo da uradimo je da rashladimo kožu, a ne stomak. Kada popijemo bilo koje hladno piće, taj trenutak ćemo se rashladiti, u plućima ćemo osetiti da nam je sveže, ali naš organizam polako počinje da podiže temperaturu. Ako popijemo ledena pića, nismo ništa postigli, ali ako se istuširamo hladnom vodom, postići ćemo dobru temperaturu", kaže doktorka na TV Prva.

Saveti za regulisanje niskog krvnog pritiska tokom leta

Doktorka Vučetić naglašava da alkohol nije dobar izbor tokom vrućih dana.

"Pomisao da ne treba da se znojimo je netačna, jer to je način na koji naše telo diše na vrućini. Ako unesemo alkohol u organizam, on će poremetiti hormon koji sprečava veliko izlučivanje mokraće. Tako dolazi do gubitka tečnosti kroz kožu i ulazimo u stanje dehidracije. To se manifestuje kroz konfuziju, umor, suva usta, poremećaj koordinacije, a može ići toliko daleko da dovede do toplotnog udara, sunčanice, grčeva u nogama", upozorava doktorka.

Ona je rekla da je čaj najbolji napitak tokom vrućina.

Nije samo nama vruće-3 načina da rashladite svoje kućne ljubimce tokom vrelih dana

"Čaj nikad nije leden, uvek je mlak ili topao. A zašto se dodaje nana? Biljni ekstrakti, kao što je nana, pomažu našem telu da podnese visoke temperature. Čaj je idealan napitak tokom leta", objašnjava dr Svetlana Vučetić.