filteri close
Objavljeno: 09.06.2021. Image source: Pixabay/Hebi B.

Stručnjaci su saglasni - vratite se beli!

Temperature su ovih dana u porastu, ljudi se spremaju za more, ili odmor uopšteno, a neki se od sunca sklanjaju u hlad, dok ima i onih koji se svesno prekomerno sunčaju.

Želja za preplanulim telom, kod mnogih je jača i od neprijatnosti koje se osete kada se sunčaju oko podneva.

Lekari upozoravaju da nema potrebe za namernim izlaganjem suncu zarad preplanulog tena, jer je takav ten - znak oštećenja genetskog materijala kože.

Alergija na sunce-zbog čega nastaje i kako je sprečiti?

"Bilo kakvo nepotrebno izlaganje suncu u tom estetskom smislu, zapravo oštećuje kožu i vremenom dovodi do pojave različitih znakova oštećenja, pega, nekih pigmentacija, a ono što je posebno važno za zdravlje je - povećava rizik od nastajanja raka kože", rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

Profesorka dodaje da je svakako neophodan boravak u prirodi uz fizičke aktivnosti, baštovanstvo, sport, zemljoradnju, ali da je neophodno voditi računa o zaštiti od sunca.

Konačno je došlo vreme i za ovo: Kako da se pravilno zaštitite od sunca!

Kada je reč o vitaminu D3, Kandolf Sekulović kaže da je za njegovu apsorpciju dovoljno provesti 15 minuta u odeći kratkih rukava, ili svega jedan minut, ako smo u kupaćem kostimu.

Dok se boravi na plaži, kada smo na moru, savetuje doktorka, treba izbegavati direktno izlaganje suncu i birati hladovinu. Dok se kupamo, kako kaže, obavezno je da na sebi imamo nanet preparat sa zaštitnim UV faktorom 50.

"Treba da, kad odemo na more, probamo da ostanemo što više beli, odnosno, da što manje potamnimo, jer sunčanje nema nikakvih zdravstvenih benefita", izjavila je dr Kandolf Sekulović.

Sve je zdravije, lepše i ukusnije uz divni NAR

Kaže da ne treba posebno štititi mladeže, već - celu kožu, koju treba kompletno prekriti, jer, kako navodi, u 70 odsto slučajeva melanom se javlja na mestima gde nije bilo mladeža.

Beba Golubović iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, leči se od te bolesti šest godina. Shvatila je da ima problem kada je prokrvario mladež koji je imala od rođenja. Odmah je potražila pomoć lekara.

"Zaštitna odeća, zaštitne kreme i neboravak na suncu između 11 i 17 časova - to je ono čega se pridržavam", rekla je Golubovićeva.

Izvor: Medik, RTS