filteri close
Objavljeno: 22.08.2024. Image source: Medik
300x600

Put do roditeljstva: Prava, procedure i intimne dileme u vezi sa donacijom ćelija u Srbiji

Tema donacije ćelija često je obavijena mnogim pitanjima, strahovima i nedoumicama, posebno kada je u pitanju vantelesna oplodnja.

U Srbiji zakon omogućava parovima i ženama bez partnera da putem doniranih reproduktivnih ćelija ostvare trudnoću, uz podršku države i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Međutim, osnovna pitanja o ovoj proceduri granaju se u brojne intimne dileme. Ovo su odgovori na neke od njih, prema udruženju IVF Centar.

Ko ima pravo na postupak vantelesne oplodnje sa darovanim ćelijama?

U Srbiji, postupak vantelesne oplodnje sa doniranim ćelijama je moguć za parove koji ispunjavaju osnovne kriterijume, kao i za žene bez partnera koje imaju do 50 godina. Ukoliko žena nema svoje reproduktivne ćelije, a to potvrdi specijalista infertiliteta, može aplicirati za postupak sa doniranim ćelijama, pod uslovom da nije starija od 50 godina. RFZO pokriva sve troškove uvoza i transporta ćelija, ali samo za žene do 45 godina.

Kako se prijaviti za proceduru i da li je moguće obaviti o trošku RFZO?

Prijava se vrši preko E uprave, a komisijski pregled može se zakazati online i u privatnim i u državnim klinikama. Potrebna su mišljenja specijalista iz različitih oblasti pre nego što se započne administrativni deo procesa. Uvoz ćelija dozvoljen je kada u Srbiji nema raspoloživih davaoca, što je trenutna situacija, ali se očekuje promena u budućnosti.

Uoči svetskog dana porodice: Ovo su priče parova koji su bili istrajni u borbi za potomstvo

Odakle dolazi donirani materijal?

Donirani materijal trenutno stiže iz banaka ćelija u Španiji, Danskoj i Češkoj, a davaoci su različitih nacionalnosti. Srbija je 2019. godine oformila Nacionalnu banku reproduktivnih ćelija, ali se doniranje još uvek suočava sa tabuom i nedostatkom domaćih davaoca.

Kako izgleda procedura donacije reproduktivnih ćelija?

Donacija je u Srbiji anonimna i altruistička. Davaoci (donori) moraju ispuniti stroge kriterijume, uključujući zdravstvene provere i psihološku procenu. Muškarci do 40 godina i žene između 21 i 34 godine mogu biti davaoci, pod uslovom da su zdravi i ispunjavaju sve medicinske kriterijume.

Da li donacija može biti opasna po zdravlje?

Stručnjaci pažljivo prate proces kako bi osigurali da donacija ne ugrozi zdravlje davaoca niti njihove buduće šanse za potomstvo.

Koliko puta godišnje parovi treba da idu na vantelesnu oplodnju?

Poruka za potencijalne davaoce

Donacija ćelija je humani čin koji nekome može ispuniti najveću životnu želju – postati roditelj. Razmislite o tome kao o prilici da napravite neverovatan i trajan uticaj na nečiji život.

Donacija reproduktivnih ćelija nije samo medicinski proces, već i emotivno putovanje puno izazova i odluka. Iako se mnogi suočavaju sa brojnim pitanjima, jasno je da je donacija u Srbiji postala sve dostupnija i podržanija, uz nade da će se vremenom dodatno razvijati i proširivati.

Izvor: IVF Centar