filteri close
Objavljeno: 10.09.2019. Image source: bruce mars on Unsplash
300x600

Studija je pokazala da oni koji dremaju smanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti.

Volite da dremate? Ispostavilo se da to može biti vrlo korisno po vaš kardiovaskularni sistem. Naime, istraživači su oktrili da bi jedna ili dve dremke nedeljno mogli da smanje rizik od srčanog ili moždanog udara. Istraživanje je urađeno na 3.462 nasumično odabrana građana Lozane, starosti između 35 i 75 godina.

Studija je objavljena u žurnalu Heart („Srce“) Istraživanje je trajalo tri godine, a učesnici su sami prijavljvali kako su spavali tokom nedelje. Potom su istraživači pratili zdravlje učesnika u narednih pet godina po okončanju trogodišnje studije.

Skoro 60 odsto učesnika reklo je da ne drema. Otprilike jedan u pet je rekao da dremka između jedanput i dvaput nedeljno. Skoro četvrtina je prijavila da drema tri ili više puta nedeljno. Tokom istraživanja zabeleženo je 155 kardiovaskularnih problema sa zdravljem, od kojih su neki imali fatalni ishod.

Ispostavilo se da je povremena dremka dobra po kardiovaskularno zdravlje. Oni koji su dremali jedanput ili dvaput nedeljno imali su 48 odsto manje šansi da dožive srčani ili moždani udar. Ipak, studija je pokazala da dremkanje češće od dva puta nedeljno ne donosi iste promene po kardiovaskularno zdravlje.

Osim ovoga, istraživači nisu otkrili da je dužina dremke posebno važna kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje. Jedan od izazova sa kojim su se suočili jeste postavljanje, kako su naveli, „zlatnog standarda“ koji bi definisao šta je to dremka.

To pitanje je ono o kome se žestoko raspravlja. Istraživači nikada nisu definisali „dremanje“, a ono zaista u velikoj meri zavisi od kulture: negde je 10 minuta, negde je spavanje do sat i po. Obično se za dremanje kaže da je spavanje između 20 i 30 minuta.

Autori studije istakli su da mora još mnogo istraživanja da se obavi pre nego što se razume kako su povezani dremanje i kardiovaskularno zdravlje, ali kažu da je ovo dobar početak.

Ljudima koji su imali problema sa srcem lekari često preporučuju kratke dremke i uredno spavanje. Naravno, ova studija je otkrila korelaciju, ne i kauzalnost (znamo da su stvari povezane, ali ne znamo da jedno izaziva drugo).