filteri close
Objavljeno: 17.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/suju-foto
300x600

Dunja je prepuna korisnih hranljivih materija, uključujući vitamine, minerale, fenolna jedinjenja, antioksidanse i dijetetska vlakna.

Postoje mnoge zdravstvene prednosti dunje, koje uključuju prevenciju raka, gubitak težine, negu kože i drugo.

Antikancerogena svojstva

Čini se kao da je rak jedna od najčešće raspravljanih bolesti u novijoj istoriji. Stoga, sve što može smanjiti šanse za razvoj raka obično postaje prilično popularno. Slobodni radikali su opasni nusprodukti ćelijskog metabolizma koji mogu uzrokovati mutiranje ili umiranje zdravih ćelija. Visok nivo antioksidanata, uključujući fenolna i fitonutrijentna jedinjenja, koji se nalaze u dunji, veoma je efikasan u neutralisanju ili uklanjanju slobodnih radikala iz tela. 

Pomaže u mršavljenju

Dunja ima puno dijetetskih vlakana, kao i većina voća, a značajan nivo vlakana znači da vaš gastrointestinalni sistem radi efikasnije i redovno. Imaćete više energije i smanjićete višak kilograma poboljšavajući zdravlje probave. 

Ovo voće sve češće viđamo u dijetama, a ako ga do sada niste probali obavezno to učinite-neviđeno je zdravo

Smanjuje rizik od gastrointestinalnih bolesti

Osim opšteg funkcionisanja digestivnog trakta koje olakšavaju dijetalna vlakna, mogu pomoći i u sprečavanju određenih gastrointestinalnih stanja poput upalne bolesti creva ili divertikulitisa. Katehin i epikatehin sadržani u vlaknima će se verovatno vezati za određene toksine koji izazivaju rak i koji se nalaze u debelom crevu.  

Nega kože

Visok nivo antioksidanata i vitamina koji se nalaze u dunji veoma su korisni za održavanje vaše kože zdravom i mladom. Antioksidansi uklanjaju oštećenja koja slobodni radikali nanose ćelijama kože, smanjujući time pojavu bora, uklanjajući mrlje i pomažući u odbrani vaše kože od uticaja UV zračenja. 

Možda niste znali, ali vaša koža OBOŽAVA ovo voće (II deo)

Regulisanje krvnog pritiska

Kalijum je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu jer je neophodan za održavanje krvnog pritiska i olakšavanje efikasnog prenosa tečnosti u ćelije tela. U pogledu krvnog pritiska, kalijum izaziva opuštanje krvnih sudova i arterija, čime se smanjuje opterećenje kardiovaskularnog sistema. Ovo može smanjiti šanse za razvoj stanja poput ateroskleroze, što može smanjiti rizik od koronarnih bolesti srca, srčanog udara i moždanog udara. 

Smiruje alergije

Dunja je dugo hvaljena zbog svoje sposobnosti da kontroliše alergijske reakcije. Kada se nanese kao melem ili gel na kožu, može imati koristi od atopijskog dermatitisa i sličnih kožnih oboljenja. Visok nivo vitamina C pomaže u kontroli upale i poboljšava zdravlje i izgled vaše kože. 

Zašto su URME voće života

Pojačava imunitet

Kao što je ranije pomenuto, korisnih hranljivih materija, uključujući vitamine, minerale  koji jačaju imuni sistem na različite načine. Na primer, vitamin C stimuliše imuni sistem da poveća snabdevanje belim krvnim zrncima, koja su prva linija odbrane tela od patogena, virusa i bakterija. 

Poboljšanje cirkulacije i zdravlja kose

Bogat mineralni sadržaj dunje uključuje gvožđe, bakar i cink. Ova tri minerala, zajedno sa raznim drugim elementima u tragovima, neophodni su za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Kada je proizvodnja crvenih krvnih zrnaca velika, cirkulacija oko tela se povećava kako se više kiseonika prenosi kroz telo. Ovo uzrokuje povećani protok krvi u kožu i vlasište, što povećava zdravlje folikula dlake i stimuliše rast. 

Upozorenje

 Nema definitivnih dokaza o nuspojavama ili rizicima od dunje, a sve informacije ukazuju na to da je to odličan dodatak bilo kojoj ishrani. Međutim, semenke dunje sadrže tragove cijanida, pa bi jedenje više od nekoliko semenki moglo biti problematično. Trenutno su u toku dodatne naučne studije koje istražuju prednosti i nedostatke ovog ukusnog voća.