filteri close
Objavljeno: 05.05.2024. Image source: Pexels
300x600

Obećavajući rezultati i neželjeni efekti novih lekova za mršavljenje izazivaju pomešana osećanja

Ozempic i Wegovy, lekovi za mršavljenje na bazi semaglutida, donose obećanja o revoluciji u borbi protiv gojaznosti. Međutim, iako su njihovi efekti na smanjenje telesne težine nesumnjivi, povezani su s nizom neželjenih efekata. 

Ovi efekti variraju od blago neprijatnih, poput nadutosti, do ozbiljnih, kao što su samoubilačke misli kod pacijenata koji koriste ove injekcije.

Injekcije deluju tako što telo vara da se oseća sito i usporava varenje. Iako su prvobitno klinička ispitivanja prijavila učestale neželjene efekte poput dijareje, povraćanja i zatvora, kada je lek postao široko dostupan, javile su se priče o ozbiljnim problemima s probavom, uključujući one koji su imali nezgode sa izbacivanjem stolice tokom sna ili na javnim mestima.

U Srbiji je sad više od pola stanovništva gojazno!

Osim gastrointestinalnih problema, pacijenti su prijavili i umor, glavobolje i vrtoglavicu, koji su takođe poznati i često prijavljivani neželjeni efekti semaglutida. 

Među rizicima su i stvaranje kamenaca u žuči, ketoacidoza, koja može dovesti do ozbiljnih srčanih problema, i oštećenje bubrega.

Semaglutid je takođe povezan s povećanim rizikom od gastropareze, stanja koje usporava varenje i može čak ugroziti život, kao i gubitkom mišićne mase zbog uticaja leka na apetit. 

Zabeleženi su i slučajevi gubitka kose i neobični snovi kod pacijenata koji koriste ovaj lek.

Svaki šesti Evropljanin je gojazan, Srbija pri vrhu

Ostali uočeni neželjeni efekti uključuju seksualnu disfunkciju, izbegavanje alkohola i hrane, te 'Ozempic lice', termin koji opisuje izgled lica s upalim obrazima i kožom koja brzo stari zbog gubitka masnog tkiva.

Iako su Ozempic i Wegovy hvaljeni kao veliki iskoraci u borbi protiv gojaznosti, povećana potražnja i slavne ličnosti koje ih promovišu dovode do nestašice globalnih zaliha. 

Takođe, postoji zabrinutost da dugoročno korišćenje ovih lekova može rezultirati razočaravajućim rezultatima kada je reč o održavanju smanjene telesne težine.