filteri close
Objavljeno: 21.03.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Kako se menja radno vreme apoteka? Gde će kupovati penzioneri? Kada se obustavlja gradski prevoz i zatvaraju kafići? 

Podsetimo:

U Republici Srbiji registrovano je 149 slučajeva COVID-19.

U toku jučerašnjeg dana od posledica inficiranosti koronavirusom preminuo je 59-godišnji muškarac iz Kikinde.

Sa druge strane, za sada imamo i dva pacijenta koji su se oporavili.

U Srbiji je od juče proglašena epidemija koronavirusa.

Stručnjaci savetuju: Kako da kontrolišete stres u vreme koronavirusa

Vlada Srbije pooštrila je mere borbe protiv širenja zaraze.

Odlučeno je da se od danas u potpunosti obustavlja gradski prevoz, kao i da se zatvaraju kafići, restorani i tržni centri, danas u 20 časova.

Najavljeno je da će danas biti doneta i odluka o zabrani okupljanja više od 5 lica.

Recepti bez produženja i bez participacije

Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisanih na recept, u periodu važenja odluke da se virus COVID-19 proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.

Važenje E-recepta automatski je produženo sa 6 na 9 meseci, pa će građani moći da preuzimaju lekove u apotekama, bez odlaska kod izabranog lekara zbog obnavljanja terapije.

Trudničko i svako drugo bolovanje produžava se bez odlaska na komisiju

Promenjeno radno vreme Apoteke „Beograd”

Kako prenosi RTS, apoteke u okviru sistema Apoteka „Beograd” koje dežuraju 24 sata u toku vanredne situacije su apoteke „Bogdan Vujošević” na Novom Beogradu, „Prvi maj” na Starom gradu i „Gornji grad” u Lazarevcu.

Privremeno se do daljeg zatvaraju apoteke “Blok 28”, „Bežanijska kosa” i „Braća Gavrajić” na Novom Beogradu, „Mladen Stojanović” u Starom gradu, „Višnjička banja” na Paliluli, „Studentski dom” i „Kalenić” na Vračaru, „Šumice” i “Stepa Stepanović” na Voždovcu.

Privremeno će se zatvoriti i apoteke „Umka” i „Žarkovo” na Čukarici, „Balkan” na Savskom vencu, „Prof. dr Mirjana Stupar” u Rakovici, „Stepojevac”, „Dudovica”, „Mirosaljci” i „Veliki Crljeni” u Lazarevcu, „Vranić” u Barajevu, „Velika Krsna”, „Jagnjilo”, „Kovačevac”, „Velika Ivanča” i „Vlaško Polje” u Mladenovcu, „Barič”, „Stubline” i „Draževac” u Obrenovcu i “Vinča” u Grockoj.

Apoteke "Zemun" na Novom Beogradu ,"Đuro Đaković" na Zvezdari, "Simo Milošević" i "Palilula" na Paliluli, "Braća Kovač" na Voždovcu, "Kosmaj 2" u Mladenovcu i "Obrenovac 2" u Obrenovcu za vikend će raditi od osam do 18 časova, dok će apoteke "Miloš Mladenović" i "Batajnica" na Novom Beogradu i "Borča" na Paliluli nedeljom raditi od osam do 14 časova.

Subotom od osam do 15 časova radiće apoteke "Svetozar Marković", "Zdravlje", "Batajnica", "Nova Galenika", "Siniša Đaja", "Zemun Polje", "Surčin", "20. oktobar" i "Dobanovci" na Novom Beogradu, kao i "Dorćol" u Starom gradu".

Na Zvezdari subotom od osam do 15 časova radiće apoteke "Mali Mokri Lug", "Bratstvo i jedinstvo" i "Mirijevo 3", a na Paliluli u to vreme radiće apoteke "Padinska skela", "Ovča", "Krnjača", "Kotež", kao i apoteka "Vračar" na Vračaru.

Na Voždovcu od osam do 15 časova subotom radiće apoteke "Aleksandar Jeličić", "Banjica", "Beli potok" i "Kumodraž", dok će to vreme na Čukarici važiti za apoteke "Darinka Radović" i "Železnik".

Apoteke "Čukarica" i "Miroslav Trajković" na Čukarici radiće subotom od sedam do 18 časova, dok će nedeljom njihovo radno vreme biti od osam do 16 časova.

U Rakovici subotom od osam do 15 časova radiće apoteke "Resnik", "Rakovica", "Milunka Savić", kao i u Barajevu i u Sopotu u istoimenim apotekama.

U Grockoj od osam do 15 časova subotom radiće apoteke "Grocka", "Kaluđerica" i "Vrčin".

Druga faza borbe

Ministar Zlatibor Lončar obavestio je sinoć javnost da je medicinska borba protiv koronavirusa ušla u „drugu fazu” - zaraženi pacijenti se trenutno smeštaju u Bolnicu „Dragiša Mišović”. 

Kada se ona popuni, prelazi se na sledeću fazu, a to je Zemunska bolnica, koja će uskoro biti ispražnjena. 

Ne zaboravite: Brojevi telefona koje možete pozvati ako sumnjate da imate simptome koronavirusa!

Slično se dešava u Novom Sadu sa Klinikom za plućne bolesti. U Nišu je ORL klinika već premeštena u novu zgradu i to će biti sledeće mesto gde će biti primljeni pacijenti sa korona virusom.

Gde će kupovati penzioneri?

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je spisak trgovinskih objekata u kojima će stariji od 65 godina do kojih pomoć još uvek nije uspela da stigne moći da pazare nedeljom od 4 do 7 sati ujutru.

Spisak trgovinskih objekata možete pronaći OVDE.

Evo šta možete da radite dok ste u IZOLACIJI

Izvor: RTS, Medik