filteri close
Objavljeno: 06.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/u_24u5lcc1
300x600

Povrede mekih tkiva najčešće su kako u sportu, tako i u svakodnevnom životu. 

Meka tkiva, kao što su ligamenti, mišići i tetive, mogu se povrediti tokom pada, ili zbog ponavljanja određenog pokreta, kao prilikom trčanja. Povrede mekog tkiva su, na primer, uganuće skočnog zgloba ili naprezanje tetiva kolena. Tendinitis, koji je jedna od najčešćih povreda prekomerne upotrebe, nastaje kada je tetiva stalno pod stresom, izazivajući upalu i bol. Takođe biste mogli da patite od burzitisa, što je kada zatvorene zglobne kesice ispunjene tečnošću ili burze koje se nalaze između kostiju i mekih tkiva upale usled ponavljajućih pokreta.

Šta može dovesti do NATEČENOSTI KOLENA i kako ga lečiti?

Iako pad, uganuće  ili stalno naprezanje mogu izazvati povredu mekog tkiva, i drugi faktori mogu doprineti da do povrede dođe. Ako ste ranije bili povređeni, veća je verovatnoća da ćete se ponovo povrediti ako se vaše telo nije u potpunosti oporavilo. Prema studiji iz 2017. godine, sportisti adolescenti koji nisu dobili preporučenu količinu sna ili hrane imali su veću verovatnoću da zadobiju povredu. Studija iz 2021. godine je otkrila da su oni koji su obično spavali manje od sedam sati noću imali 1,7 puta veće šanse da budu povređeni.

Sprečavanje povreda mekih tkiva

Stručnjaci predlažu nekoliko metoda za sprečavanje ovakvih povreda. Ako vežbate, najbolje je da uradite odgovarajuće zagrevanje da biste polako povećali broj otkucaja srca i olabavili meka tkiva. Takođe ćete želeti da održavate hidrataciju pre, tokom i posle treninga. Pre vežbanja, obavezno popijte pola litre tečnosti, a zatim pijte nakon otprilike svakih 20 minuta vežbanja. Nakon treninga, popijte bar još jednu litru vode. Takođe ćete morati da ohladite otkucaje srca i mišiće nakon treninga, pa odvojite malo vremena da smanjite brzinu ili intenzitet vežbanja — dvostruko više vremena nego što ste imali za zagrevanje. Nežno istezanje oko pet minuta nakon treninga može pomoći da se telo ohladi.

Ako često vežbate, obratite pažnju na svoje telo i znajte kada je vreme za dan odmora. S druge strane, ako vežbate samo vikendom, težite da se krećete oko 30 minuta svakog dana kako biste održali meka tkiva zdravim. Ako ste tek započeli sa vežbanjem ili dodajete različite vežbe svom programu, polako uključujte nove vežbe u svoju rutinu. Takođe treba da isplanirate dodate uravnotežen pristup fitnesu tako što ćete u svoj plan uključiti kardiovaskularni trening, trening snage i fleksibilnosti.