filteri close
Objavljeno: 06.01.2023. Image source: Pixabay
300x600

Ovo su i 3 saveta za srećniji i kvalitetniji život

Finska je i petu godinu uzastopno proglašena za najsrećniju zemlju na svetu. Prema izveštaju World Happines Report za 2022. godinu, ljudi u 156 zemalja sveta upitani su da ocene stanje sreće u njihovoj zemlji na skali od 0 do 10.

Najgora je 0, a najbolja 10. Potom su uključeni i faktori kao što su društvena podrška, prosečni životni vek, velikodušnost i odsustvo korupcije.

Finski filozof i psiholog Frank Martela, koji istražuje osnove životne sreće izneo je tri stvari zbog kojih su Finci izuzetno zadovoljni svojim životom. Pre nego što pređemo na njegove savete, ne treba zaboraviti da je obrazovanje u finskoj konstantno najbolje na svetu, da nije teško doći do krova nad glavom bez obzira na prihode, besplatno i vrlo kvalitetno zdravstvo, visoke plate, mnogo odmora (4 nedelje leti) i brojne druge stvari su tu.

Ipak, Martela misli da ove tri stvari posebno doprinose i daje savete svima za srećniji život. Po njemu, Finci:

1. Ne porede sebe sa svojim komšijama.

"Ne poredi svoju sreću sa drugima i ne hvali se njome", jedna je od finskih izreka i svi je shvataju vrlo ozbiljno, posebno kada su u pitanju materijalne stvari. Zato i nije neobično da u Finskoj sretnete vrlo, vrlo bogate ljude koji se voze javnim prevozom ili su sa decom ili unucima u parku. Svako živi kao svi ostali, ukratko.

Savet: Koncentrišite se više na ono što vas čini srećnim, a ne na to da drugima delujete uspešno. Postavite sami sebi standarde za sreću, ne poredite se sa drugima.

2. Ne zapostavljaju dobrobiti prirode i boravka u prirodi.

Prema istraživanju iz 2021. godine, 87 odsto Finaca veruje da je prirodna važna jer im daje unutrašnji mir, energiju i opušta ih. Rekosmo da svi zaposleni imaju četiri nedelje letnjeg odmora, a mnogi Finci ga koriste da ga provedu u prirodi, sa što manje tehnike, a često i bez struje i tekuće vode.

Savet: Provodite više vremena u prirodi. To je dobro za vitalnost, opšte dobro tela i uma. Nađite načina da više boravite u zelenilu.

I konačno,

3. Fincima je važno poverenje unutar zajednice.

Što građani više veruju jedni drugima, to je zemlja srećnija. Prošle godine je objavljen eksperiment "izgubljenog novčanika": U 16 zemalja sveta, ljudima su "ispala" 192 novčanika. U Helsinkiju je vraćeno 11 od 12. Finci u proseku veruju jedni drugima i cene iskrenost. Ako zaboravite kompjuter u biblioteci ili telefon u autobusu, možete biti sigurni da će vam ga neko vratiti. Osim toga, deca često koriste javni prevoz i igraju se sama napolju bez nadzora.

Savet: Probajte da smislite i pronađete način kako da podignete nivo sreće u svojoj zajednici. Male stvari kao što su pridržavanje vrata strancima ili ustajanje u prevozu doprinose razlici.