filteri close
Objavljeno: 31.08.2024. Image source: Pixabay
300x600

Ne samo da jako mladi stupaju u seksualne odnose, nego ih zaštita ne zanima

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je upozorenje zbog "alarmantnog pada" upotrebe kondoma među adolescentima, što će dovesti do brojnih posledica, uključujući povećanje stope polno prenosivih infekcija (STI) i porast troškova zdravstvene zaštite.

Nedavno istraživanje je pokazalo da je skoro trećina petnaestogodišnjaka (30%) prijavila da prilikom poslednje seksualne aktivnosti nisu koristili ni kondom ni kontraceptivnu pilulu. 

Ako su koristili neki oblik kontracepcije, pripadnici "generacije  Z" (rođeni 1997. i kasniej) češće su koristili pilulu nego kondom. Upotreba kondoma među seksualno aktivnim adolescentima značajno je opala tokom protekle decenije.

Nedostatak sna kod dece može povećati rizik od zloupotrebe alkohola i droga

Adolescenti iz siromašnijih porodica, ili porodica niske platežne moći, češće su prijavljivali da nisu koristili kondom. Upotreba kondoma među devojkama je bila najniža u Albaniji (24%), dok je najviša zabeležena u Srbiji (81%). Kod dečaka, najniža stopa upotrebe kondoma bila je u Švedskoj (43%), dok je najviša zabeležena u Švajcarskoj (77%).

Stručnjaci upozoravaju da je zabrinjavajući trend nezaštićenog seksa među školskom decom, koju su obuhvatili istraživanjem, "raširen" problem širom Evrope. Ovaj problem stavlja značajan broj mladih u povećan rizik od polno prenosivih infekcija i neplaniranih trudnoća.

Situacija će verovatno imati "dalekosežne posledice", uključujući porast neželjenih trudnoća, nesigurnih abortusa i povećan rizik od STI na celom kontinentu.

Upotreba društvenih mreža pogubna po mentalno zdravlje mladih!

"Iako su nalazi izveštaja zabrinjavajući, oni nisu iznenađujući", rekao je dr Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, u izjavi. Stručnjaci su objasnili da je nedostatak seksualnog obrazovanja i pristupa kontraceptivnim metodama, zajedno sa naporima da se seksualno obrazovanje blokira, doveo do ove šokantne zdravstvene krize.

"Prilagođeno sveobuhvatno seksualno obrazovanje je i dalje zapostavljeno u mnogim zemljama, a tamo gde je dostupno, sve više je pod napadom zbog lažnog uverenja da podstiče seksualno ponašanje. Istina je da opremanje mladih pravim znanjem u pravo vreme vodi ka optimalnim zdravstvenim ishodima povezanim sa odgovornim ponašanjem i izborima", rekao je dr Kluge.

SZO je izdala nedavno upozorenje ukazujući na "hitnu potrebu" da se reši situacija.

3 znaka nezdravog ponašanja tinejdžera pri korišćenju društvenih mreža

"Potrebna nam je hitna i održiva akcija, zasnovana na podacima i dokazima, kako bismo zaustavili ovu kaskadu negativnih posledica, uključujući verovatnoću većih stopa STI, povećanih troškova zdravstvene zaštite i – ne manje važno – prekida obrazovnog i karijernog puta mladih koji ne dobijaju blagovremene informacije i podršku koju im je potrebna", upozorio je dr Kluge.

"Na kraju krajeva, ono što želimo da postignemo za mlade osobe jeste čvrsta osnova za život i ljubav."

Međutim, ovo nije samo problem ograničen na Evropu. Zdravstveni zvaničnici u SAD već duže upozoravaju da je porast životno ugrožavajućih polno prenosivih infekcija "van kontrole", jer ljudi svih starosnih grupa sve ređe koriste kondome.

Podatke  za Srbiju nemamo, ali možemo da pretpostavimo. Da ne pominjemo činjenicu da li bi tinejdžeri uopšte trebalo da imaju seks, pogotovo tako mladi, ali kada se ima u vidu i podatak o kontracepciji, stvari postaju stvarno malo mračne…