filteri close
Objavljeno: 26.08.2024. Image source: Pexels
300x600

Nova studija otkriva uznemirujuće činjenice

Deca koja ne spavaju dovoljno izložena su većem riziku od zavisnosti od alkohola ili droga, upozorava novo istraživanje.

Prema studiji, tinejdžeri koji su išli na spavanje kasno i imali manje sati sna tokom detinjstva imaju veću verovatnoću da probaju alkohol ili kanabis do 15. godine.

Dobar san je od suštinskog značaja za zdravlje i razvoj dece, ali naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država takođe ukazuju da obrasci spavanja u detinjstvu mogu biti povezani sa budućom upotrebom supstanci.

Upotreba društvenih mreža pogubna po mentalno zdravlje mladih!

Stariji autor studije, profesor En-Mari Čang sa Univerziteta Pensilvanija izjavila je:

"Studija sugeriše da postoje kritične godine kada san može biti cilj za intervenciju. Ako poboljšamo san kod školske dece, to ne samo da bi moglo dovesti do poboljšanja zdravlja spavanja, već i do smanjenja rizičnih ponašanja poput upotrebe alkohola i drugih supstanci."

Istraživači sa Univerziteta Pensilvanija pratili su obrasce spavanja u različitim razvojnim fazama kod iste grupe dece kako bi ispitali njihov uticaj na kasniju upotrebu supstanci, što je oblast koju je do sada istraživalo malo studija.

Kako da pomognemo detetu da se izbori sa neispavanošću?

Tim se fokusirao na dva aspekta zdravlja spavanja: ukupno trajanje sna i vreme odlaska na spavanje. Objasnili su da kasniji odlazak na spavanje, posebno kod školske dece, može uticati na njihovu sposobnost da kvalitetno spavaju.

Koautor studije, doktor Dejvid Rajhenberger izjavio je:

"San je složena pojava. Važan je za decu jer pomaže u rastu i razvoju. Mozak je plastičniji tokom mlađih godina, i potreban mu je zdrav san za podršku razvoju neuronskih veza. Loše zdravlje spavanja može imati negativne posledice na njihovo fizičko zdravlje, kao i na donošenje odluka, što može biti povezano sa njihovim odlukama da koriste supstance."

Studija, objavljena u časopisu Annals of Epidemiology, uključila je podatke od 1.514 dece iz 20 gradova širom Amerike.

Da, vežbanje je odlično za mentalno zdravlje tinejdžera!

Roditelji su prijavljivali redovno vreme za spavanje svoje dece u uzrastima od tri, pet i devet godina. Takođe su prijavljivali trajanje sna u uzrastima od pet i devet godina.

Istraživači su otkrili da su deca koja su išla kasno na spavanje u uzrastu od devet godina imala 45% veću verovatnoću da probaju alkohol do 15. godine, u poređenju sa decom koja su imala ranije vreme za spavanje u istom uzrastu.

Međutim, vreme za spavanje u uzrastu od pet godina nije bilo povezano sa kasnijom upotrebom alkohola, niti je trajanje sna u uzrastima od pet ili devet godina.

Kada je u pitanju upotreba kanabisa, kasnije vreme za spavanje u uzrastu od pet godina bilo je povezano sa 26% većim šansama da dete proba drogu do 15. godine, dok je spavanje sat vremena manje u uzrastu od devet godina bilo povezano sa 19% većim izgledima da probaju kanabis do 15. godine.

Savet za mlade na internetu: Ne šaljite drugima ništa što ne biste prikazali na TV-u!

Tinejdžeri sa kasnijim vremenom za spavanje imali su 39% veće šanse da piju alkohol i 34% veće šanse da probaju kanabis.

"San u uzrastima bližim adolescenciji je najvažniji u smislu rizika od kasnije upotrebe supstanci," rekao je doktor Rajhenberger. "To je faza razvoja kada deca brzo sazrevaju i njihov mozak se formira."

Prethodna istraživanja sugerišu da kraće trajanje sna i kasnije vreme za spavanje mogu povećati impulsivnost i oslabiti donošenje odluka, što može uticati na izbor upotrebe supstanci.

"Ova nova saznanja ističu ključnu ulogu sna u mnogim aspektima dugoročnog zdravlja i blagostanja," zaključili su istraživači sa Univerziteta Pensilvanija.

Profesor Čang je dodala:

"Istraživanje veze između sna i upotrebe supstanci je kritična oblast jer se i dalje suočavamo sa epidemijom zavisnosti od opioida i drugih supstanci. Važno je nastaviti sa istraživanjem i širenjem naših nalaza na širu populaciju, porodice i zdravstvene profesionalce."