filteri close
Objavljeno: 19.03.2023. Image source: Pixabay
300x600

Svi to znamo, ali je sad i nauka potvrdila

Redovna fizička aktivnost može da poboljša mentalno zdravlje tinejdžera, a može da pomogne i kod problema u ponašanju, pokazalo je novo istraživanje.

Odnosno, to istraživanje je potvrdilo ono što se zna generacijama i što se prenosi s kolena na koleno. Ali, sad je naučno.

Šta kaže nauka?

Utvrđeno je da je redovno umereno do intenzivno vežbanje u uzrastu od 11 godina povezano sa boljim mentalnim zdravljem u uzrastu između 11 i 13 godina.

Telesna aktivnost takođe je povezana sa smanjenom hiperaktivnošću i problemima u ponašanju kod mladih ljudi, kao što su "gubljenje živaca", tuča s drugom decom, laganje i krađa.

Studiju su sproveli naučnici univerziteta u Edinburgu, Stratklajdu i Bristolu u Velikoj Britaniji i Džordžiji u SAD.

Više od milijardu mladih rizikuje da ošteti sluh

Tvrde da je njihov rad prvi koji nudi tako sveobuhvatan pristup ispitivanju mentalnog zdravlja i vežbanja kod mladih ljudi.

Naučnici su analizirali podatke iz britanske studije "Deca 90-ih" koja je posmatrala koliko je vežbalo 4.755 jedanaestogodišnjaka.

Fizička aktivnosti mladih ispitanika merene su pomoću uređaja koji su beležili nivoe umerene telesne aktivnosti, koja se obično definiše kao brzo hodanje ili vožnja bicikla,  kao i energične aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca i disanje, poput aerobnog treninga, trčanja ili plivanja.

Mladi, oprez na žurkama! Sve više opasne droge je u opticaju

Mladi i njihovi roditelji takođe su se izjasnili o simptomima depresije kod ispitane dece uzrasta od 11 i 13 godina, a roditelji i učitelji ispitivani su o opštem ponašanju dece i emocionalnim problemima.

U analizi uticaja umerenog do intenzivnog vežbanja na mentalno zdravlje i ponašanje mladih ljudi, tim je takođe uzeo u obzir faktore kao što su izrast, pol i društvenoekonomski status.

Otkrili su da više nivoe umerene ili intenzivne fizičke aktivnosti imaju malu, ali uočljivu vezu sa smanjenjem simptoma depresije i emocionalnih problema.

Redovno vežbanje takođe je povezana sa smanjenim problemima u ponašanju, pokazalo je istraživanje.

Savet za mlade na internetu: Ne šaljite drugima ništa što ne biste prikazali na TV-u!

Naučnici kažu da rezultati upućuju na to da redovna umerena i intenzivna fizička aktivnost može da ima mali zaštitni efekat na mentalno zdravlje u ranoj adolescenciji.

Profesor Džon Rejli sa Univerziteta Stratklajd rekao je da su rezultati važni jer je stepen fizičke aktivnosti među adolescentima danas zabrinjavajuć.

"Stepen aktivnosti umerenog do intenzivnog intenziteta na globalnom nivou tako je nizak u predtinejdžerskom uzrastu – manje od trećine skupi 60 minuta dnevno koje preporučuje SZO", rekao je.

O je takođe dodao da iako se može činiti očiglednim da telesna aktivnost poboljšava mentalno zdravlje, dokazi za takvu dobrobit kod dece i mladih su retki, zbog toga su rezultati studije važni".

Može li konzumacija alkohola dovesti do moždanog udara kod mladih?

Dr Džozi But, sa Univerziteta u Edinburhu rekla da ova studija doprinosi sve većoj bazi dokaza o tome koliko je telesna aktivnost važna za sve aspekte razvoja mladih ljudi, može da im pomogne da se osećaju bolje i da budu bolji u školi".

"Podrška mladim ljudima da vode zdrav i aktivan život trebala bi da bude prioritet".

Studija je objavljena u časopisu "Mental Health and Physical Activity".