filteri close
Objavljeno: 05.11.2022. Image source: Foto: Pixabay/kalawii
300x600

Ako volite da pijete alkohol, trebalo bi da znate da postoji veza između njegove konzumacije i moždanog udara.

Moždani udar se javlja kada je dotok krvi u mozak prekinut, a deo mozga ne dobija dovoljno hranljivih materija i kiseonika. Simptomi moždanog udara uključuju probleme sa govorom, paralizu, glavobolju i probleme sahodanjem. Moždani udar može dovesti do trajnog invaliditeta ili smrti. Prema Svetskoj organizaciji za moždani udar, pojava moždanih udara ne samo da je porasla za 70% od 1990. do 2019. godine, već su trenutno drugi vodeći uzrok smrti u svetu. Prevalencija moždanih udara treba da izazove zabrinutost jer se uzroci koji im doprinose mogu promeniti.

Moždani udari mogu biti ishemijski i hemoragični. Ishemijski moždani udar nastaje kao rezultat krvnih ugrušaka ili masnih naslaga koje se nalaze u krvnim sudovima i blokiraju protok do mozga. Hemoragični moždani udar je ređi i javlja se kada krvni sud u mozgu procuri zbog problema kao što su visok krvni pritisak, aneurizme, slabost zida krvnih sudova i trauma. Poznato je da faktori rizika kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol, pušenje, gojaznost i neaktivnost mogu dovesti do moždanog udara. O efektima i opasnostima alkohola se raspravljalo, a nedavne studije su bacile više svetla na njegovu vezu sa rizikom od moždanog udara.

Veza alkohola i moždanog udara 

Studija iz 2016. godine je otkrila da se 90% moždanih udara može pripisati promenljivim faktorima rizika zbog ponašanja i metaboličkih faktora, uključujući konzumaciju alkohola. Otuda je važnost kontinuiranog istraživanja koliko je alkohola bezbedno piti. Ranije se smatralo da alkohol može imati zaštitni efekat protiv moždanog udara, što bi moglo dovesti do toga da se neki osećaju bezbedno uz umerenu konzumaciju. 

Nasuprot tome, studija iz 2019. godine pokazala je da je umerena upotreba alkohola direktno povezana sa pojavom moždanog udara, jer ne samo da nije uspela da zaštiti od moždanog udara, već je i povećala rizik. 

Kako povećani unos natrijuma utiče na otkucaje našeg srca?

Zanimljivo je da je ista studija otkrila da alkohol povećava krvni pritisak, faktor rizika za moždani udar. Iako je ova veza obeshrabrujuća, još više zabrinjavajući nalaz je upravo objavljen u studiji iz 2022. 

Studija je uključivala 1.536.668 ispitanika starosti od 20 do 39 godina, testiranih tokom četiri godine na rizik od moždanog udara. Grupa je podeljena u četiri kategorije: nekonzumenti, blagi, umereni i teški konzumenti. Oni koji piju blago konzumirali su 105 g nedeljno. 3.153 od ovih ispitanika imalo je moždani udar, a oni koji su pili više od 105 gr nedeljno imali su značajno veći rizik od moždanog udara, koji se povećao nakon 2, 3 i 4 godine. Istraživači su savetovali mlade da smanje konzumaciju alkohola kako bi sprečili moždani udar.