filteri close
Objavljeno: 30.12.2022. Image source: Pixabay
300x600

"Klupske droge" su sve dostupnije, a uopšte nisu bezazlene

Poslednjih meseci lekari Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti imaju više posle. Za oko 20 odsto je povećan broj onih koji traže njihovu pomoć.

Direktorka ove ustanove, dr Dijana Raketić, objašnjava za RTS uzroke ovog porasta i upozorava na negativne efekte do kojih dovodi zloupotreba psihoaktivnih supstanci.

Svakog dana, od pet do 10 novih pacijenata potraži pomoć lekara ove ustanove i to zbog problema sa alkoholom, drogom i kockom. Doktorka Dijana Raketić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, ističe da postoji veliki broj različitih uzroka zašto je došlo do ovog povećanja broja pacijenata koji im se obraćaju.

"Pre svega smo svedoci trenda globalizacije, digitalizacije, društvenih mreža i postkovid perioda, kao i to da je sve veća dostupnost droga širokog spektra na tržištu koje su sve veće potentnosti i čistoće, i samim tim, ozbiljnih komplikacija, kako na mentalno, tako i na fizičko zdravlje", navodi doktorka.

Za razliku od pre deset, pet ili dve godine, mnogo toga se promenilo u pogledu bolesti zavisnosti, dodaje doktorka. Danas se najčešće javljaju pacijenti koji imaju problem sa zavisnošću od kombinacije kokaina, amfetamina i alkohola, ili sa politoksikomanijom, ili zbog uzimanja lekova za smirenje koji se izdaju na recept.

"Kod nas su najčešće mladi odrasli ljudi, od 25. do 45. godine života, veliki broj visokoobrazovanih, oženjenih, imaju decu, češće su muškarci nego žene, iako sada imamo jedan trend da imamo više žena nego muškaraca, zahvaljujući medijskoj podršci, da su se žene ohrabrile da potraže pomoć", kaže direktorka.

Ono što najviše zabrinjava je mlađa populacija i dostupnost droga. Dolazi period slavlja, a mladi su skloni eksperimentisanju svega i svačega, pa tako i droga, napominje dr Raketić. Trenutno je vrlo raširen trend "klupskih droga" – droga za dobro raspoloženje koje menjaju budnost, ponašanje i raspoloženje - a tu spadaju amfetamini, kokain, ketamin, takozvani "pink kokain" koji je preplavio tržište u Evropi.

"Zato je jako važno da vode računa s kim su, da zamole prijatelje da vode računa o njima i da oni vode računa o svojim prijateljima. Hoću da naglasim da mi imamo jednu visoku toleranciju na alkohol, zato ovom prilikom zaista upozoravam da se vodi računa u konzumiranju alkohola. Alkohol uvek smanjuje osećaj samokontrole, pa smo u stanju da uradimo stvari koje nikada ne bismo uradili trezne glave", naglašava dr Dijana Raketić.

Sve te "klupske droge" mogu dovesti akutno do vrlo ozbiljnih komplikacija. Konzumenti mogu završiti na nekom akutnom psihijatrijskom odeljenju, na Odeljenju za toksikologiju VMA, mogu biti žrtve nasilja – fizičkog, emotivnog, seksualnog, a mogu završiti i tragično, naglašava direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Nova psihoaktivna supstanca koja je preplavila evropsko tržište ima privlačan naziv - pink kokain. U pitanju je prah pink boje sa mirisom jagode, samim tim, vrlo primamljiva za tinejdžere.

Uzima se uglavnom intranazalno, a može da se uzima i per os.

Čini ga kombinacija ketamina i ekstazija. Ali pošto su to droge iz ilegalnih laboratorija, naglašava dr Raketić, tu ima još mnogo drugih supstanci – kofeina, fetanila i mnogih drugih. Zbog toga su nuspojave šarolike, teške i veoma ozbiljne.