filteri close
Objavljeno: 19.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Artem Podrez
300x600

San je posebno važan u podršci rastu i razvoju dece, njima je potrebno više sna nego odraslima. 

Za razliku od odraslih osoba koje znake neispavanosti pokazuju tako što će se osećati umorno tokom dana, deca drugačije pokazuju svoje simptome. 

Simptomi neispavanosti kod dece su često razdražljivost, preterana aktivnost, nestrpljivost ili mrzovoljnost. Poteškoće sa jutarnjim ustajanjem su uobičajen znak. Na kraju će dete početi da kasni u školu i imati sa izostajanjem sa nastave.

Kako se nositi sa deprivacijom sna kod deteta?

Količina sna koja je potrebna detetu zavisi od njegovog uzrasta. Uključujući dremke, mališanima je potrebno 11-14 sati. Deca uzrasta od 3 do 5 godina treba da imaju za cilj 10-13 sati sna, uključujući i dremke. Deca uzrasta od 6 do 14 godina treba da spavaju između 9 i 12 sati, a tinejdžeri do 17 godina treba da spavaju 8 do 10 sati svake noći. 

Ako primetite da je vaše dete nema dovoljno sna, poseta lekaru može isključiti sve moguće zdravstvene probleme. Poremećaji kao što su apnea u snu, noćni strahovi, noćna mokrenja (mokrenje u krevet) mogu da ometati kvalitet dečijeg sna, što dovodi do prekomerne pospanosti. Takođe treba da pazite na hrkanje, škrgutanje zubima, hodanje u snu ili razgovor tokom spavanja, jer bi to mogli biti simptomi osnovnog stanja.

Nauka dokazala staru mudrost: Deca više rastu dok spavaju

Stručnjaci predlažu uspostavljanje određenih pravila, koja mogu uključivati izbegavanje kasnih dremki ili držanje dece podalje od kofeina i šećera uveče. Takođe predlažu izbegavanje vežbanja ili fizičke aktivnosti nekoliko sati pre spavanja. 

Roditelji moraju da sprovedu rutinu pre spavanja u kojoj dete obavlja tihe aktivnosti kao što je gledanje televizije, čitanje ili slušanje muzike. Idealno je da dete ovo mirno veče provodi u slabo osvetljenoj prostoriji. Konačno, detetova spavaća soba treba da bude rezervisana za spavanje, a ne za jelo, gledanje televizije ili komunikaciju sa prijateljima.