filteri close
Objavljeno: 09.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Potvrđen virus AH1(pdm09) kod pacijentkinje iz Kragujevca, "Batut" izdao preporuke za vakcinaciju i mere prevencije

Nacionalna referentna laboratorija za grip i respiratorne viruse pri Institutu "Torlak" potvrdila je prvi slučaj gripa tipa AH1(pdm09) u Srbiji ove sezone. Obaveštenje o tome primio je Institut "Dr Milan Jovanović Batut".  

Virus je otkriven kod 39-godišnje žene sa neurološkim oboljenjem, koja je hospitalizovana u UKC Kragujevac zbog respiratornih simptoma. Dijagnoza je postavljena analizom brisa grla i nosa koji je dostavljen iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Nadzor nad gripom za sezonu 2024/2025 počeo je 30. septembra. Trenutno je intenzitet virusa u Srbiji nizak, ali se beleži blagi porast oboljevanja od oko 3% u odnosu na prethodnu nedelju.

Srbija sad ima epidemiju velikog kašlja jer roditelji neće da vakcinišu decu

"Batut" naglašava važnost vakcinacije kao najefikasnijeg vida zaštite. Vakcina pruža imunitet nakon 2-3 nedelje i traje 6-12 meseci. Godišnja vakcinacija je neophodna zbog promenljivosti virusnih sojeva.

Obavezna imunizacija preporučuje se trudnicama, osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima raznih kategorija, kao i zdravstvenim radnicima. Vakcinacija se takođe sprovodi u gerontološkim centrima i socijalno-zdravstvenim ustanovama.

Pored vakcinacije, važne preventivne mere uključuju:

- Pravilno pokrivanje usta i nosa pri kijanju i kašljanju

- Redovno pranje ruku

- Izbegavanje dodirivanja lica

- Ograničavanje kontakta sa obolelima

- Ostanak kod kuće u slučaju bolesti

Vakcinacija protiv sezonskog gripa: Zaštite se na vreme!

Iako vakcina može imati različitu efikasnost zavisno od starosne grupe, ona generalno ublažava simptome i smanjuje rizik od komplikacija kod vakcinisanih osoba koje ipak obole.