filteri close
Objavljeno: 03.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Vakcinacija protiv gripa i pneumokoka kao ključna preventiva u sezoni prehlada

Kako jesen polako donosi niže temperature, sa njom stiže i sezona prehlada i virusa, a među najčešćim zdravstvenim rizicima je sezonski grip. Stručnjaci ističu da je upravo sada pravo vreme da se građani vakcinišu kako bi se zaštitili od virusa koji može uzrokovati ozbiljne komplikacije, naročito kod starijih osoba, hroničnih bolesnika i trudnica.

Vakcina protiv virusa gripa već je distribuirana svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Beograda i dostupna je svim građanima. Stručnjaci apeluju na one koji spadaju u rizične grupe – osobe starije od 65 godina, ljude sa hroničnim bolestima i one sa oslabljenim imunološkim sistemom – da se što pre vakcinišu.

Oglasio se Batut: Veliki kašalj ponovo preti, dva smrtna slučaja u Srbiji

Pored vakcine protiv gripa, savetuje se i vakcinacija protiv pneumokoka, ozbiljne bakterijske infekcije koja može izazvati teške oblike zapaljenja pluća. Građani koji spadaju u rizične kategorije treba da iskoriste priliku i prime vakcinu protiv pneumokoka koja ih štiti od teških oblika pneumonije.

Vakcina protiv gripa se daje u samo jednoj dozi i dostupna je svim zainteresovanim građanima. Odlazak na vakcinaciju treba da se iskoristi i da svaki lekar pita pacijente da li su ranijih sezona primili ovu vakcinu. Ukoliko nisu, ovo je idealan trenutak da to učine.

Raste broj polno prenosivih bolesti kod mladih, kontracepcija ih ne zanima

Vakcina protiv pneumokoka ne samo da štiti od razvijanja pneumonije, već i od ozbiljnijih, invazivnih oblika pneumokokne bolesti, kao što su bakterijemija (prisustvo bakterija u krvi), zapaljenje moždanih ovojnica i koštane srži.

Zdravstveni stručnjaci podsećaju da je prevencija ključ u borbi protiv sezonskih bolesti i komplikacija. Vakcinacija je jednostavan, ali efektivan način da se zaštitite, naročito tokom perioda kada su virusne infekcije u porastu.