filteri close
Objavljeno: 20.12.2023. Image source: Pexels
300x600

Doktor uverava da je situacija pod kontrolom i objašnjava šta se dešava

Virusi nastavljaju da se šire po našoj zemlji. Pacijenti sa simptomima respiratornih infekcija preplavili su ambulante, pri čemu je veliki broj obolele dece.

Virusolog Nada Kuljić Kapulica rekla je za RTS da se situacija sa koronavirusom i drugim virusima još nije stabilizovala, ali da nema razloga za paniku.

Trenutno, virusi su glavni uzrok glavobolje, kako u doslovnom tako i u prenesenom značenju. Čekaonice su pune, a broj dece koja izostaju iz škola i vrtića raste.

"Sada se suočavamo sa mnoštvom virusa, ne samo sa koronavirusom, već sa grupom sistemskih respiratornih virusa koji su se vratili na svoj uobičajeni tok", objasnila je Kuljić Kapuljica i dodala:

"Nema razloga za strah i brigu da ponovo izbije situacija iz 2020. godine kad je u pitanju novi, ovaj aktuelni koronavirus.

Doktorka navodi da je koronavirus, dok je bio dominantan, suzbijao druge viruse, zbog čega ih je bilo malo ili ih uopšte nije bilo.

"Neki virusi su čak bili poremećeni, pa se grip pojavljivao čak i leti. Zbog nošenja maski i poštovanja preporuka, drugi virusi nisu bili prisutni. Sada, kada su te mere popustile, vratili su se u svoje uobičajene sezonske okvire, zajedno sa tipičnim respiratornim virusima", dodaje Kuljić Kapuljica.

To znači da je sada vreme kada dominiraju respiratorni virusi, a grip se očekuje oko januara.

"Trenutno su prisutni razni respiratorni virusi, kao što su adenovirusi, kojih ima preko 50 vrsta, rinovirusi, kojih ima preko stotinu, i parainfluenca virusi", navodi Kuljić Kapuljica, dodajući da je prisutan i koronavirus.

Ovi virusi, uključujući i koronu, uglavnom izazivaju blaže simptome, ističe ona.

"Postoje grupe koje su osetljivije i kod kojih određeni virusi, uključujući koronu, mogu izazvati ozbiljnije komplikacije", zaključuje Kuljić Kapuljica.