Objavljeno: 06.04.2024.
Hit kolač na društvenim mrežama sa limunom i borovnicama
Sastojci:
- 1½ šolja brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje neslanog putera, omekšanog
- 1 šolja kristal šećera
- 2 velika jaja
- ½ šolje grčkog jogurta ili pavlake
- 2 kašike rendane kore limuna (od otprilike 2 limuna)
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja svežih ili zamrznutih borovnica (ako koristite zamrznute, nemojte ih odmrzavati)
Za limun preliv:
- ½ šolje šećera u prahu
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica rendane kore limuna
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 175°C. Namastite i pobrašnite pleh za hleb dimenzija 9x5 inča ili ga obložite papirom za pečenje kako biste ga lakše izvadili.
- U srednjoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Stavite na stranu.
- U velikoj posudi, penasto umutite omekšani puter i kristal šećer dok ne postanu svetliji i penasti.
- Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro mešajući posle svakog dodatka. Zatim umutite grčki jogurt (ili pavlaku), rendanu koricu limuna, sok od limuna i ekstrakt vanile dok se sve dobro ne sjedini.
- Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima, mešajući dok se samo sjedine. Pazite da ne preterate sa mešanjem.
- Nežno umešajte borovnice dok se ravnomerno ne rasporede po testu.
- Sipajte smesu u pripremljeni pleh za hleb i poravnajte vrh spatulom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 50-60 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Dok se hleb peče, pripremite limun preliv mešanjem šećera u prahu, soka od limuna i rendane kore limuna dok ne postane glatko.
- Kada je hleb gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu oko 10 minuta. Zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
- Prelijte ohlađeni hleb limun prelivom. Ostavite da se preliv stegne nekoliko minuta pre sečenja i posluživanja.