filteri close
Objavljeno: 06.04.2024. Image source: Medik AI
300x600

Sastojci:

  • 1½ šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolje neslanog putera, omekšanog
  • 1 šolja kristal šećera
  • 2 velika jaja
  • ½ šolje grčkog jogurta ili pavlake
  • 2 kašike rendane kore limuna (od otprilike 2 limuna)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja svežih ili zamrznutih borovnica (ako koristite zamrznute, nemojte ih odmrzavati)

Za limun preliv:

  • ½ šolje šećera u prahu
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica rendane kore limuna

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 175°C. Namastite i pobrašnite pleh za hleb dimenzija 9x5 inča ili ga obložite papirom za pečenje kako biste ga lakše izvadili.
  2. U srednjoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Stavite na stranu.
  3. U velikoj posudi, penasto umutite omekšani puter i kristal šećer dok ne postanu svetliji i penasti.
  4. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro mešajući posle svakog dodatka. Zatim umutite grčki jogurt (ili pavlaku), rendanu koricu limuna, sok od limuna i ekstrakt vanile dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima, mešajući dok se samo sjedine. Pazite da ne preterate sa mešanjem.
  6. Nežno umešajte borovnice dok se ravnomerno ne rasporede po testu.
  7. Sipajte smesu u pripremljeni pleh za hleb i poravnajte vrh spatulom.
  8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 50-60 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  9. Dok se hleb peče, pripremite limun preliv mešanjem šećera u prahu, soka od limuna i rendane kore limuna dok ne postane glatko.
  10. Kada je hleb gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu oko 10 minuta. Zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
  11. Prelijte ohlađeni hleb limun prelivom. Ostavite da se preliv stegne nekoliko minuta pre sečenja i posluživanja.


Macarons-kako napraviti najpopularnije kolačiće na svetu?