filteri close
Objavljeno: 09.07.2023. Image source: Foto: Pixabay/MabelAmber
300x600

Kod gotovo 20 posto ljudi se javlja alergijska reakcija na sunce. Kod blažih oblika alergije, većina ljudi nije ni svesna da je alergična.

Crveno i narandžasto voće i povrće - stručnjaci ističu da samo četiri paradajza dnevno (ili dve čaše soka od ovog povrća) mogu sprečiti alergijsku reakciju. Ukoliko je već nastala alergija na sunce, u mnogome će ublažiti neprijatne iritacije i svrab.   

Za takva svojstva zaslužan je pigment likopen, kojim su, osim paradajza, bogati lubenica i crveni grejpfrut. U ove dragocene supstance spadaju i alfa i beta karoten (najviše ih ima u šargarepi, bundevi i kajsijama). Tu je i kriptoksantin (sadrže ga breskve i pomorandže).

Jedan od najpoznatijih antioksidanasa, zeleni čaj, odnosno polifenoli iz ovog blagotvornog napitka moćno je oružje u prevenciji alergije na sunce (dozvoljeno je piti do 3 šolje čaja dnevno).

Crna čokolada - Flavanoidi, snažni su antioksidansi. Kako potvrđuju rezultati brojnih studija, štite kožu od oštećenja i ublažavaju iritacije. Flavanol, moćni antioksidans iz kakaoa, ublažava štetno delovanja sunčevih zraka. On prevenira pojavu alergijskog crvenila i svraba.

Obavezno u ishranu uključite povrće kupus, kelj, karfiol i brokoli – sadrže čitav niz dragocenih materija koje preveniraju i ublažavaju tegobe izazvane alergijom na sunce. Reč je o glukozinolatima, biološki aktivnim spojevima koji regulišu metabolizam i uravnotežuju imunološki sistem.

Njihovo delovanje pojačavaju antioksidansi, kao što su karotenoidi, flavonoidi i vitamin C antioksidans koji također može pomoći u zaštitnom delovanju karotena na kožu te smanjuje rizik od pojave melanoma. Osim što su sve ove vrste obavezan sastavni deo jelovnika osoba koje pate od alergija na sunce, kupus se preporučuje i za spoljnu upotrebu. Najbolje se pokazao kao oblog na delovima kože zahvaćenim osipom, plikovima i svrabom. 

Alergija na sunce – kako je prepoznati i lečiti?